Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Święto lizaka w jasielskim Muzeum Lizaka

Opublikowano: 2020-01-11 12:33:29, przez: admin, w kategorii: Region

JASŁO. W sobotę, 11 stycznia br., obchodzony jest Światowy Dzień Lizaka. To oczywiste więc, że w czasie tego weekendu (11-12 stycznia br.) – wydarzenie to uroczyście obchodzi jedyne w kraju Muzeum Lizaka w Jaśle.

Święto lizaka w jasielskim Muzeum Lizaka

 

Mieści się w stuletnim budynku dawnej kaflarni, przy ul. Floriańska 42. - Przez dwa dni wszyscy odwiedzający ten przybytek smaku, niezależnie od wieku, mają 20% rabatu na zakupy w naszym sklepiku – zachęca Grzegorz Schabiński, który razem z żoną Katarzyną doprowadził do uruchomienia tej „słodkiej” instytucji w Jaśle.

 

Katarzyna i Grzegorz Schabińscy są współwłaścicielami zakładu Gran-Pik Liwocz przy ulicy Polnej, zajmującego się od 1955 r. - w tym samym miejscu od początku - produkcją lizaka i cukierków.

 

Pomysł stworzenia Muzeum Lizaka w Jaśle pojawił się w głowie Katarzyny, pasjonatki cukiernictwa, z wykształcenia magistra technologii żywności. Pomysł, którego głównym celem była chęć zachowania dla przyszłych pokoleń historii przemysłowej produkcji lizaków, a jednocześnie umożliwienia zainteresowanym obejrzenia tego procesu z bliska.

 

Prace nad stworzeniem tego niezwykłego miejsca w budynku starej kaflarni trwały niecały rok. Stuletni budynek przy ulicy Floriańskiej 56, w którym wcześniej produkowano kafle, sąsiadujący z istniejącym już hotelem i restauracją wymagał solidnego remontu. Do kilku pomieszczeń przeniesiono wysłużone, ale nadal piękne, a na dodatek sprawne urządzenia do produkcji lizaków. Ekspozycję tworzą maszyny z 50. i 60. letnim rodowodem wykorzystywane do dzisiaj w zakładach do przeróbki karmelu czy do pakowania lizaków. Ale przemysłowe urządzenia są nie tylko do oglądania. Dzieci mogą je dotykać, otwierać, czy też wprawiać w ruch. Zwiedzający dowiadują się, do czego służyły te maszyny, a przy tym historii związanych z lizakami.

Odwiedzając Muzeum Lizaka można również stworzyć autorski lizak według własnego pomysłu. Do dyspozycji mamy aromaty, barwniki, cukier i wszelkie inne dodatki. Na miejscu jest też instruktor, mistrz lizaków, który pomoże skomponować właściwy wygląd i smak. Dzieci mogą powąchać, dotknąć i posmakować różnego rodzaju cukrów, które są wykorzystywane do produkcji słodyczy.

Główną atrakcją jest jednak możliwość zobaczenia z bliska całego procesu powstawania lizaka, a także bezpośredniego udziału w nim. Zwiedzanie całej ekspozycji trwa od 45 minut do 1,5 godziny.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij