Trwają Regionalia – bożonarodzeniowy jarmark w Agrohurcie
RZESZÓW.
Już ponad tysiąc osób odwiedziło halę nr 4 w Podkarpackim Centrum Hurtowym Agrohurt w Rzeszowie, gdzie odbywają Podkarpackie Regionalia – bożonarodzeniowy jarmark.
Można kupić stroiki i ozodby świąteczne, ale przede przede wszystkim kulinaria, w tym dania gotowe.
Wśród wystawców są Gospodarstwo Zuza z Zabratówki (sery kozie, a także sernik z sera koziego).
Koła gospodyń wiejskich (Hermanowa, , Sonina, Przylasek, Stobierna) oferują ręcznie robione pierogi i uszka oraz wypieki. Miody oferuje Jamróz z Soniny. Są spółdzielnie mleczarski (Mlekovita z Trzebowniska, Jasienica Rosielna). Jest też stoisko z serami holenderskimi, z nalewkami i miodzikami z Krzeszowa,.
Sklep ze zdrową żywnością Unge oferuje np. makowiec bezglutenowy. Ciekwostką są wypieki orkiszowe, wśród nich także proziaki. Można też kupić oleje tłoczone na zimno (a przy okazji zobaczyć jak tłoczy się olej. Są Zespoły Szkół z Trzciany i z ulicy Spytka Ligęzy.
Sporym zainteresowaniem cieszyły się ciastka i wypieki z firmy Karmel i Czekolada oraz wypieki z cuekierni Radosna Twórczość z Boguchwały.
Można też kupić produkty greckie: sery feta, oliwki, oliwę z oliwek.
Wędliny oferują Laskopol i Smak Górno. Wigilijna kolacja to oczywiście ryby, które na jarmarku oferują Smolin Fish z Rudy Różanieckij i Starszawa.
Impreza potrwa przynajmniej do godz. 12