Wybierz studia w WSPiA

Trwają targi Ekogala 2019

Opublikowano: 2019-12-07 09:28:30, przez: admin, w kategorii: Region

JASIONKA. Konkursy z atrakcjami, degustacje, seminaria, prezentacje, pokazy gotowania i tradycji kulinarnych związanych ze Świętami Bożego Narodzenia, lekcje przygotowania potraw oraz prezenty – tak wygląda XIII edycja targów Ekogala w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa (na przeciwko lotniska).

Fot. Michał MielniczukTrwają targi Ekogala 2019
Fot. Michał Mielniczuk

Fot. Michał Mielniczuk

 

W Ekogali w tym roku uczestniczy 153 Wystawców, w tym 19 wystawców zagranicznych (Chiny, Grecja, Rumunia, Ukraina), urzędy marszałkowskie (lubelskie, mazowieckie, świętokrzyskie), instytucje okołorolnicze oraz jednostki certyfikujące.

 

W czasie tegorocznych targów wystawcy prezentują: ryby, oleje, bakalie, dżemy, nabiał, pieczywo, kwas chlebowy, owoce, warzywa, kapustę kiszoną, soki, miody, przetwory owocowo-warzywne, wyroby cukiernicze, wędliny, mięsa, zioła, produkty ziołowe, przyprawy, herbatki, nalewki, wina ekologiczne, kosmetyki, nasiona, środki nawozu roślin, poduszki i materace z eko łuski gryczanej, wyroby z wełny alpaki.

 

W ramach targów zaplanowano konferencje, degustacje, konkursy z atrakcyjnymi nagrodami oraz pokaz gotowania i tradycji kulinarnych związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Atrakcją specjalną targów jest imponujący pawilon chiński. Prezentują się na nim przedsiębiorcy z Regionu Autonomicznego Kuangsi-Czuang, z którym współpracuje Podkarpacie. Na czele chińskiej delegacji, która odwiedziła województwo stoi wiceminister Gu Zhangwei – wiceminister departamentu handlu Regionu Autonomicznego Kuangsi – Czuang. Z Kraju Środka przyjechali także przedsiębiorcy, by promować swoje towary.

 

Podczas Ekogali odbywają się dwa konkursy. Pierwszy z nich to XIV już edycja Europejskiego Konkursu Kulinarnego dla szkół gastronomicznych. Drugi to konkurs na „Najlepszy produkt ekologiczny” prezentowany na Ekogali.

 

W sobotę, drugiego dnia targów wszyscy chętni będą mogli zweryfikować talenty kulinarne gospodarzy regionu. W zmaganiach „Vip-y gotują”  udział wezmą marszałek Władysław Ortyl i wicemarszałek Piotr Pilch a także goście z Chin.

 

Targi organizowane są w ramach Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014-2020 i finansowane są ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

 

Wstęp jest wolny, z Rzeszowa kursują bezpłatne autobusy MPK linii EKO.

.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij