Fasolowe zmagania kulinarne we Wrzawach
WRZAWY, GMINA GORZYCE. Święto fasoli „W widłach Wisły i Sanu” przypomina jak istotną rolę odgrywa fasola w życiu mieszkańców Wrzaw i całego obszaru przy ujściu rzek.
Fot. podkarpackiesmaki.pl
Co roku w okolicach Matki Boskiej Zielnej organizowane jest fasolowe święto, pod nazwą „W widłach Wisły i Sanu”. Jest to doskonała okazja, by spróbować wielu przepysznych dań z tej niezwykłej odmiany fasoli.
„W widłach Wisły i Sanu” to wydarzenie – w tym roku świętowanie odbędzie się w niedzielę, 11 sierpnia br. - organizowane od kilkudziesięciu lat. Święto odbywa się z okazji rozpoczęcia zbiorów fasoli wrzawskiej, produktu posiadającego od 1992 r. certyfikat unijny Chroniona Nazwa Pochodzenia. Podczas imprezy – początek o godz. 16.00 - odbywają się konkursy kulinarne i można zasmakować znakomitych potraw z użyciem fasoli wrzawskiej m.in. tortów, ciast, kremów, past, smalczyków, sałatek, pierogów i wielu innych. Potrawami na bazie wrzawskiego jaśka częstować będą panie ze Stowarzyszenia „Razem dla Wrzaw” oraz kół gospodyń wiejskich z Gorzyc, Sokolnik i Motycza Poduchownego. Oprócz wybornych przystawek będzie można skosztować aż czterech rodzajów zup z fasoli, które w kociołkach przygotują przedstawicielki KGW i stowarzyszenia.
Swoją premierę na święcie fasoli będzie miał nowy produkt, a mianowicie pasztet mięsno-fasolowy z linii „Podkarpackie Skarby”, którego producentem jest Zakład Mięsny Smak-Górno z Górna.