Portius Festiwal 2019 w Krośnie
KROSNO. Przewodnim motywem festiwalu będzie hasło: „Batory węgrzynem płynie ˮ.
XVII Portius Festiwal jak co roku będzie celebracją dziedzictwa Krosna, jako centrum handlu węgrzynem w przeszłości, przyjaźni pomiędzy narodami Polski i Węgier, ale również okazją do uczczenia 444 rocznicy wstąpienia na tron polski księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego.
Na rynku trwać będzie nieustanny karnawał wina i przekąsek, oraz program muzyczny. Równolegle odbywać się będą uroczyste degustacje win oraz Portiusowe podwieczorki w nowej siedzibie Biura Wystaw Artystycznych.
Piątek 23 sierpnia 2019
16.00-24:00 Pawilony winiarskie na Rynku
17.30 Wernisaż wystawy plakatów festiwalowych Krzysztofa Duckiego, historycznych pocztówek węgierskich oraz węgierskich książek. Wydarzenie trwa przez 3 dni festiwalowe.
Miejsce: Antykwariat Hetta, Zbigniew Oprządek, ul. Portiusa 4.
18.00 Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Portius Pincé” Miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4.
19.00 Uroczyste otwarcie „Karpackich Klimatów” i „Portius Festiwalu” Miejsce: Rynek miasta Krosna.
19.00 Portiusowy Podwieczorek nr 1. „Sery i Wina z Węgier”.
Degustacja jedzenia i wina połączone z pokazem kulinarnym. Prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz.
Miejsce: Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4.
21:00 Uroczysta degustacje win z Egeru ”Attila Petreny” Miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4.
Sobota 24 sierpnia 2019
12.00-24:00 Pawilony winiarskie na Rynku.
16.00 Portiusowy Podwieczorek nr 2 „Przekąski w kuchni węgierskiej”. Degustacja jedzenia i wina połączone z pokazem kulinarnym. Prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz.
Miejsce: Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4.
17:00 Uroczysta degustacja win z węgierskiego Siedmiogrodu w Rumunii „Fort Silvan 47”, „Nachbil”, „Carastelec Winery”.
Miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4.
20.00 Portiusowy Podwieczorek nr 3 „Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski”.
Degustacja jedzenia i palinki połączone z pokazem kulinarnym. Prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz.
Miejsce: Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4.
21:00 Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Szedmak".
Miejsce: Centrum Dziedzictwa Szkła, sala na parterze.
22:00 Koncert Aleksandry Nowak i Daniela Peszko. Piosenki jazzujące. Miejsce: Rynek, okolice pawilonów winiarskich.
Niedziela 25 sierpnia 2019
12.00-22:00 Pawilony winiarskie na rynku.
10.00 Start biegu ulicznego „O skarb Portiusa”,
Miejsce: Rynek Miasta.
Uwaga: bilety na uroczyste degustacje win do nabycia pod numerem telefonu: 693 760 121 lub na portalu internetowym: portiusfestiwal.evenea.pl