XIX Święto Chleba w Ustrzykach Dolnych
BIESZCZADY. „Od ziarenka do bochenka”.
W najbliższy weekend, 3-4 sierpnia br., w Ustrzykach Dolnych na terenie Muzeum Młynarstwa i Wsi oraz Karczmy we Młynie muszą się znaleźć wielbiciele prawdziwego chleba i wypieków w piecu chlebowym.
Święto Chleba to ciesząca się szerokim zainteresowaniem impreza, w trakcie której będzie można zobaczyć jak wyglądało młócenie zboża cepami, odsiewanie czyli czyszczenie zboża po omłotach, mielenie zboża w żarnach, degustacja tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem. Dodatkowymi atrakcjami przygotowanymi dla uczestników imprezy będą rodzinne warsztaty pieczenia proziaków, rogalików i chałek, kilkakrotny wypiek tradycyjnego chleba karpackiego na liściu chrzanu i kapusty, wyrób i sprzedaż rękodzieła bieszczadzkich twórców a także pokaz formowania pieczywa ozdobnego chałki, bułki.
W sobotę impreza rozpocznie się o godz. 15 i potrwa do godz. 18. W programie młócenie cepami, odsiewanie, mielenie oraz warsztaty pieczenia proziakó, bułeczek i kapuśniaczków.
W niedzielę impreza także rozpocznie si ę o godz. 15. Posłuchać będzie można gawęd Czesława Drąga, wystąpią zespoły folkowe Chudoba, Berda i Młoda Harta.