Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Wybierz studia w WSPiA

II Festiwal Podkarpackiego Proziaka już w sierpniu

Opublikowano: 2019-07-11 09:33:11, przez: admin, w kategorii: Kultura

BASZNIA DOLNA, POWIAT LUBACZOWSKI. Gmina Lubaczów, Urząd Marszałkowski we współpracy ze Stowarzyszeniem „Pro Carpathia” organizują 4 sierpnia 2019 r. w Baszni Dolnej konkurs kulinarny pod nazwą „Niejedno oblicze podkarpackiego proziaka” w ramach „II Festiwalu Podkarpackiego Proziaka ” – wydarzenia towarzyszącego Festiwalowi Dziedzictwa Kresów.

Proziaki przygotowane przez zespół Lubenianki. Fot. Adam Cyło

Proziaki przygotowane przez zespół Lubenianki. Fot. Adam Cyło

 

Proziak to placek mączny z dodatkiem sody oczyszczonej, zwanej kiedyś „prozą” (stąd właśnie ich nazwa). Na terenach obecnego Podkarpacia przysmak udokumentowaną tradycją wyrobu od ponad 150 lat. Są to.

 

Przepis na proziaka jest bardzo prosty, mąkę wystarczy wymieszać z wodą, dodać niewielką ilość sody oczyszczonej, lekko posolić, zagnieść ciasto, podzielić na kawałki, rozwałkować na płaski, okrągły krążek i upiec na rozgrzanej blasze kuchni kaflowej opalanej drewnem. Dzięki temu szybkiemu przepisowi proziaki były przygotowywane przez gospodynie w wielu domach, w których często zabrakło już chleba.

 

Festiwal proziaka po raz drugi zagości odbędzie się w Baszni Dolnej jako wydarzenie towarzyszące Festiwalowi Dziedzictwa Kresów. Tym razem oprócz wypieków i degustacji proziakowych przysmaków organizatorzy zaplanowali tematyczny konkurs, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń działających na terenie województwa podkarpackiego.

 

Tematem tegorocznego konkursu jest proziak z dodatkami. Termin zgłoszeń upływa 26 lipca br. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.

 

Do pobrania:

Regulamin konkursu kulinarnego pod nazwą „Niejedno oblicze podkarpackiego proziaka”.

Oświadczenie o reprezentacji – PLIK WORD.

Oświadczenie o reprezentacji – PLIK PDF.

Karta zgłoszenia – PLIK WORD.

Karta zgłoszenia – PLIK PDF.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij