Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Oferta wakacyjna Portu Lotniczego Rzeszów-Jasionka
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Święto Golonki Podkarpackiej 2019 - zobacz zdjęcia

Opublikowano: 2019-06-24 01:14:19, przez: admin, w kategorii: Firmy

W sobotę, 22 czerwca br., w Pilźnie - na terenach rekreacyjnych Baru Ranczo Taurus – mocno pachniało dobrą, wieprzową golonką. Tysiące porcji tego specjału zjedli uczestnicy Święta Golonki Podkarpackiej z Pilzna. Ale najwięcej emocji wzbudziły Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas.

Fot. KZFot. KZFot. KZFot. KZ
Stanisław Jarosz, założyciel Taurusa. Fot. KZFot. KZ
Fot. KZ

Fot. KZ

 

Instytut Polityki Energetycznej prowadzi projekt Historia Sektora Energii

Święto promuje słynną nie tylko w regionie golonkę podkarpacką, która w 2007 r. znalazła się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwycięzcą Mistrzostw po raz trzeci z rzędu został Maciej Rajczak (nr 12), który swoją kilogramową porcję zjadł w rekordowym czasie 2 minuty 13 sekund. Drugie miejsce zajął Paweł Strzałkowski (7 minut i 19 sekund), a trzecie Łukasz Damijan (8 minut i 2 sekundy). Zmaganiom kilkunastu śmiałków przyglądały się setki widzów, a i na scenie tłum fotografów czekała na możliwość uwiecznienia zwycięzcy.

Promocyjna cena golonki w dniu jej święta wynosiła 13 zł 90 gr za porcję. Więc gigantyczna kolejka po mięsiwo z piwem stała nieustannie. Nawet występ gwiazdy wieczoru Sławomira nie zablokował sprzedaży tego specjału. Pogoda dopisała więc wydarzeniu trzeba uznać za bardzo udane, tym bardziej że przybyły na nie tysiące chętnych z terenu województwa podkarpackiego i małopolskiego.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij