Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Krystyna Wróblewska - kandydat do Sejmu RP
Podkarpacki Fundusz Rozwoju - preferenyjne pożyczki dla firm

Nagroda dla Zakładu Mięsnego „Jasiołka”

Opublikowano: 2019-06-07 19:43:09, przez: admin, w kategorii: Firmy

DUKLA, WARSZAWA. Dwa wyroby spośród szeregu produktów wytwarzanych w Zakładzie Mięsnym „Jasiołka” w Dukli uzyskały wyróżnienie w konkursie organizowanym pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Nagroda dla Zakładu Mięsnego „Jasiołka”

 

Mieczysław Miazga - kandydat na posła

Specjalnością powstałego w 1996 r. zakładu są tradycyjne i ekologiczne wędliny, m.in. kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie (boczki, polędwice, szynki, balerony) oraz wyroby garmażeryjne (salceson bez żelatyny, kiszka pasztetowa, pasztet zapiekany, klops galicyjski). Wytwarzane są według starych, niekiedy 150-letnich receptur. Pradziadek Pawła Krajmasa, dyrektora i twórcy firmy, uczęszczał do elitarnej galicyjskiej szkoły masarzy we Lwowie. Zebrane wówczas przez niego przepisy wykorzystywane są obecnie w produkcji, dzięki czemu powstały wyśmienite kminkowe kabanosy, pozostający w pamięci golonkowy salceson czy aromatyczna podsuszana kiełbasa sucha dukielska. Przepisy pochodzą głównie z archiwum rodzinny Krajmasów, ale są i takie z dawnych dworów szlacheckich, okolicznych wiosek , a nawet z armii austro-węgierskiej.

Stanisław Ożóg - kandydat do Senatu RP

Boczek z pieca oraz kiełbasa chłopa zostały uznane za produkty najwyższej jakości w 51. Konkursie Wędlin „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” Wiosna 2019. Wyróżnienie nadawane jest wyrobom charakteryzującym się niebanalnym smakiem oraz wyglądem.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij