Spiżarnia Regionów na stacjach Orlen z podkarpackimi produktami
PODKARPACKIE, KRAJ. Idea jest słuszna: przy mobilności Polaków ich podróże mogą się stać doskonałą okazją, aby poznali tradycyjne wyroby z poszczególnych regionów kraju. Obecnie w 590 stacjach paliw PKN Orlen (na 1771) - naszego „narodowego” koncernu paliwowo-energetycznego – dostępne są produkty spożywcze wytwarzane przez lokalne firmy. Wśród nich są dwie z Podkarpackiego.
Polski Koncern Naftowy Orlen od wrześniu 2017 r. sprzedaje na stajach produkty tradycyjne, często o oryginalnych recepturach, pochodzących od lokalnych wytwórców. Wykorzystując własną sieć dystrybucji, chce - jak deklaruje - realnie przyczynić się do rozwoju polskiej przedsiębiorczości, traktując to jako wyraz społecznej odpowiedzialności, realizowanej poprzez wsparcie dla mniejszych, rodzinnych firm. W dystrybucji jest ponad 100 produktów od ponad 30 polskich przedsiębiorców.
W ramach programu „Pij polskie soki” koncern prowadzi sprzedaż soków owocowych w całej sieć stacji paliw w kraju. W ten sposób wspiera sadowników, a także lokalne, często rodzinne firmy przetwórcze, wśród których znalazły się Owocowe Smaki z Nowej Sarzyny z marką „Agrestada”. Z kolei Zakład Mięsny Smak-Górno w Górnie „uzupełnia” zawartość półki Spiżarnia Regionów o swoje wyroby w słoikach:, m.in. . smalec z mięsem i cebulą, boczek tradycyjny czy golonkę.
- Spiżarnia Regionów to doskonała platforma do promocji lokalnych produktów od polskich producentów, którzy często nie mają możliwości konkurowania z zagranicznymi dostawcami – podkreśla Ewelina Nycz, dyrektor ds. rozwoju i promocji produktu ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”.