Sukcesy jarosławskich uczniów w kulinarnej rywalizacji

Opublikowano: 2019-03-17 18:24:58, przez: admin, w kategorii: Region

JAROSŁAW, KRAKÓW. XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych odbył się w dniach 7-9 marca 2019 r. w zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie. Hasłem było „Kulinarne dziedzictwo”.

Sukcesy jarosławskich uczniów w kulinarnej rywalizacjiSukcesy jarosławskich uczniów w kulinarnej rywalizacjiSukcesy jarosławskich uczniów w kulinarnej rywalizacjiSukcesy jarosławskich uczniów w kulinarnej rywalizacji
Sukcesy jarosławskich uczniów w kulinarnej rywalizacji

 

W konkursie uczestniczyło 27 szkół z całego świata. Duży sukces odniosła w nim reprezentacja jarosławskiego Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących.

 

W tym roku uczniowie ZSSChiO startowali w trzech kategoriach.

 

W kategorii: Kucharz - Dorota Hirna z II klasy technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczennica wykonywała zakąskę zimną ,,Terrina z łososia na galaretce z rokitnika w towarzystwie salsy pomidorowo-miodowej z nutką sosu miętowego’’ oraz ćwiczenie obowiązkowe z produktów przygotowanych przez organizatora, z których Dorota wyprodukowała majonez. Suma punktów od jury technicznego i degustacyjnego dały uczestniczce wyróżnienie i lokatę w pierwszej 10 na 27 startujących kucharzy.

 

W kategorii: Kelner - zespół Karol Kubas i Karol Pszonak z klasy III technik kelner zdobyli I miejsce. Uczniowie zaprezentowali stół Pod nazwą „Pogaduchy o spuściźnie jadła podkarpackiego”. Duet kelnerów nakrywał, omawiał menu i podawał potrawy różnymi technikami na najwyższym poziomie sztuki serwowania potraw.

 

Do rywalizacji oba zespoły przygotowała i opiekę podczas wyjazdu sprawowała mgr inż. Wanda Mazurek.

 

W kategorii: Cukiernik - zespół Patrycja Kusy i Paulina Kulikowska z II klasy technik technologii żywności miały dwa zadania konkursowe. Sporządziły deser ,,Czekoladowy kwiat z nektarowym musem z chrupiącą mini bezą i muślinowym kremem z fasoli „Piękny Jaś”, oraz upiekły tartę z kremem patissiere. Technika wykonania, smak i sposób podania ich deserów zdobyły uznanie jury. Uczennice ZSSChiO zostały wyróżnione spośród 8 zespołów cukierników. Do konkursu zespół przygotowywały Urszula Machaj i Małgorzata Hopko–Pajda.

 

Młodzież z jarosławskiego „Spożywczaka” już po raz ósmy brała udział w Małopolskim Konkursie Kulinarnym i za każdym razem uczniowie zdobywali miejsca na podium i wyróżnienia.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij