Książka kucharska „Ziemniak na horyzoncie”
KOLBUSZOWA. Ukazała się kolejna książka kucharska Janiny Olszowy.
Tym razem autorka przybliża czytelnikom potrawy z ziemniaków. Dzięki recepturom zawartym w książce można samodzielnie przygotować zawiesistą zupę ziemniaczaną z mięsem, uraczyć gości chrupiącą kaczką lub aksamitnym sernikiem!
W publikacji jest także coś dla tych, którzy przy kuchni nie czują się swobodnie, za to lubią kulinarne ciekawostki. Książkę otwiera tekst Izabeli Wodzińskiej, który pozwala poznać, jak gotowali i co jedli w starożytności. Traktuje on o tym, jak żywili się Rzymianie, dlaczego rybi sos uważali za największy przysmak i jak wyglądały ich słynne biesiady. Warto poznać te ciekawe fakty związane z obyczajami i kuchnią starożytną.
Książkę „Ziemniak na horyzoncie” ilustrują fotografie Karoliny Migurskiej i Jana Mazurkiewicza oraz grafika Izabelli Kędzierskiej.
„Ziemniak na horyzoncie” można kupić w sklepiku Muzeum Budownictwa Ludowego w Kolbuszowej (skansen) oraz on-line.