Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Sagitum - IT dla Twojego biznesu
Podkarpacki Fundusz Rozwoju - preferenyjne pożyczki dla firm

Certyfikat „Doceń polskie” dla serów firmy Leda Ser z Wólki Krowickiej

Opublikowano: 2019-02-22 11:25:35, przez: admin, w kategorii: Firmy

PODKARPACKIE. Firma Leda Ser znalazła się w gronie laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, organizowanego pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. XXXI edycja atestacji żywności odbyła się w Sosnowcu.

Danuta i Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej (powiat lubaczowski). Fot. Podkarpackie Smaki/Tadeusz PoźniakCertyfikat „Doceń polskie” dla serów firmy Leda Ser z Wólki Krowickiej Certyfikat „Doceń polskie” dla serów firmy Leda Ser z Wólki Krowickiej
Danuta i Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej (powiat lubaczowski). Fot. Podkarpackie Smaki/Tadeusz Poźniak

Danuta i Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej (powiat lubaczowski). Fot. Podkarpackie Smaki/Tadeusz Poźniak

 

Do zdobycia certyfikatu potrzebnych było minimum 7,5 pkt. Sery z Leda Ser zdobyły maksymalną liczbę punktów tj. 10/10 dzięki czemu oprócz certyfikat uzyskały również tytuł „Top Produkt”. W tegorocznej edycji brało udział 74 wystawców z całej Polski.

 

Leszek i Danuta Jakimowicz w Wólce Krowickiej w gminie Lubaczów produkcją serów zaczęli zajmować się już 9 lat temu, początkowo na potrzeby własne i rodziny. W 2013 r. założyli rodzinną firmę Leda Ser, a wcześniejsze doświadczenie szybko przyniosło dobre rezultaty. Obecnie skupiają się na produkcji serów podpuszczkowych, m.in. wędzonych, dojrzewających, białych z czarnuszką, czosnkiem i papryką, ziołowych oraz ziołowych panierowanych w papryce z burrito, w czosnku niedźwiedzim oraz pieprzu cytrynowym. W ich ofercie znajdziemy także makaron serowy, warkocze serowe, ricottę, bryndzę wólczańską, ser w panierce i ser sałatkowy.

 

Trzy lata temu wzbogacili asortyment przygotowując inne wyroby mleczne: wartościowe jogurty i domowe masło, które ma niepowtarzalny smak i aromat. Do masła o naturalnym smaku doszły masła z dodatkiem, m.in. niedźwiedziego czosnku, zwykłego czosnku, a nawet koperku.

 

Sery wytwarzają z mleka od własnych krów oraz mleka pozyskiwanego od sprawdzonych dostawców w ramach tzw. działalności MOL (marginalnej, lokalnej i ograniczonej). W powiecie lubaczowskim nie ma dużych zakładów przemysłowych, okoliczne pola i łąki, jak i pozyskane z nich pasze, idealnie nadają się do karmienia krów mlecznych.

 

Ich sery domowe, masło oraz jogurty można znaleźć na ryneczkach w Jarosławiu, Rzeszowie czy Przemyślu, także w kilku wybranych sklepach na terenie Lubaczowa, Tomaszowa Lubelskiego, Narola i Biłgoraja. Wyroby z charakterystyczną etykietą można kupić w czasie licznych jarmarków oraz na imprezach plenerowych na terenie województwa podkarpackiego, w których biorą udział prezentując własne stoisko firmowe.

 

Ręcznie wytwarzane sery podpuszczkowe charakteryzują się wyjątkowym smakiem i bogactwem przypraw, które nadają im specyficzny kolorystycznie wygląd. Sery białe panierowane są w papryce (czerwień), suszonym czosnku niedźwiedzim (zieleń) oraz pieprzu cytrynowym (żółty). Sery o tradycyjnych smakach z dodatkiem m.in. kminku, bazylii, oregano, kozieradki, czosnku, są wyrabiane dawną metodą, a jedynym ich konserwantem jest sól do smaku, dodawana tylko do niektórych serów.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij