Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Podkarpaccy producenci na targach ekologicznych Biofach w Norymberdze

Opublikowano: 2019-02-15 15:24:44, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

NIEMCY, PODKARPACKIE. W Norymberdze trwają czterodniowe międzynarodowe targi żywności ekologicznej Biofach (13-16 lutego br.), największe w Europie spotkanie producentów żywności ekologicznej i organicznej.

Fot. KZPodkarpaccy producenci na targach ekologicznych Biofach w Norymberdze Podkarpaccy producenci na targach ekologicznych Biofach w Norymberdze Podkarpaccy producenci na targach ekologicznych Biofach w Norymberdze
Fot. KZ

Fot. KZ

 

W dziewięciu olbrzymich halach tysiące firm z pięciu kontynentów prezentuje produkty wysokiej jakości, poczynając od ziaren i nasion, a na szynkach i serach kończąc. Wśród nich, jak ulęgałki znaleźć można stoiska producentów maszyn i urządzeń wspomagających produkcję rolną i przetwórstwo spożywcze.

 

W hali nr 4A - centralnie pomiędzy pawilonami Chin i USA, w sąsiedztwie Ukrainy - „króluje” polski pawilon pod hasłem „Poland tastes good”. 34 firmy z naszego kraju plus stowarzyszenia, związki i organizacje branżowe, w tym pięć przedsiębiorców z Podkarpackiego zachęca kontrahentów do wspólnych rozmów. Wszystkie wyroby z certyfikatami ekologicznymi, to podstawowy warunek udziału w targach, bardzo pieczołowicie sprawdzany przez organizatorów imprezy. Ekologiczne wędliny oferuje Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli, kozie sery Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne „Figa” z Mszany, soki owocowe „Owocowe Smaki” z Trzciany, a w lodówce znajdziemy wyroby ze Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej oraz pierogi z Eko Pierożek z Krosna.

 

Polski pawilon przygotowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (państwowa instytucja odpowiedzialna za promocję polskiego sektora rolno-spożywczego i żywności ekologicznej) zajmuje 192 mkw. i jest jednym z większych narodowych na terenie targów. Podczas każdego dnia targów na stoisku odbywają się pokazy kulinarne, których celem jest promocja polskiej kuchni i żywności ekologicznej. Pokazy kulinarne odbywają się przy współpracy szefa kuchni Marcina Piotrowskiego oraz uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie z Beatą Łuką – koordynowane przez Stowarzyszenie „Polska Ekologia”.

 

Krzysztof Zielińki (z Norymbergi)

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij