Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Dawne smaki Wigilii Bożego Narodzenia

Opublikowano: 2018-12-24 22:26:15, przez: admin, w kategorii: Region

Kanon dań wigilijnych to temat wielu dysput etnografów i smakoszy dawnej tradycji. Jak wygląda obecnie przystrojony stół wiemy, różnić jest nie wiele, chociaż są nadal zauważalne. Ale co znajdowało się na stole wigilijnym sto lat temu na obszarze obecnego Podkarpackiego?

fot. Przykuta WikiCom

fot. Przykuta WikiCom

 

Potraw musiało być dwanaście, bo tylu było apostołów. Jednak nie w każdym domu było z czego tyle dań ugotować. Ograniczano się więc do dziewięciu, a niekiedy do siedmiu. Zwykle jako pierwszy podawano barszcz biały, a potem inne potrawy: kogutki – podłużne kluski z makiem, grzyby, ziemniaki, pęcak z grzybami, groch, fasolę „piechotę”. We wsiach powiatu jarosławskiego podawano ucierany mak z mlekiem na słodko, do którego dodawano pacynę czyli cienko gniecione ciasto pieczone na blasze i potem kruszone. Inne potrawy to: pampuchy z ciasta drożdżowego smażone na oleju, pierogi ze śliwkami, pierogi z kapustą, pamuła – kompot z suszek lub kawa podawane na zakończenie. Należało zjeść po trosze każdej potrawy. W Pawłosiowie na stole wigilijnym w domu Marii Maciołek pojawiała się kasza jaglana ze śliwkami na słodko, pierogi z ziemniakami, pierogi z białą kapustą i kapusta z grochem. Gołąbki z kaszą gryczaną polewano sosem z grzybów suszonych, który wykorzystywano także do kraszenia pierogów. Świąteczne jedzenie zamykały kompot z suszonych owoców, pampuchy z makiem oraz strucla pleciona posypana makiem, nawiązująca do żydowskiej chałki.

Z kolei Teresa Skrzypek – także z Pawłosiowa – pamięta kapustę z grochem, ale i kwasówkę z soku z kapusty kiszonej gotowaną z podsmażaną cebulką podbitą na śmietanie. Była także pamuła z owoców suszonych, kasza jaglana lub jęczmienna na słodko z suszonymi owocami. Wyróżnikiem był karp w galarecie. Królowały pączki, ale nie takie jak dzisiaj tylko małe i twarde, pieróg kartoflak, zawijak (podobny do makowca) z cynamonem, a szczególne uznanie u dzieci miały rogaliki z marmoladą owocową.

Natomiast w Wiązownicy – u bogatszego gospodarza – w czasie Wigilii podawano zupę grzybową, kaszak z maczką z grzybów, gotowaną kapustę z grzybami i ziemniakami oraz pierogi z kapustą słodką. Na stole pojawiała się pieczona jagnięcina (w obejściu hodowano owce) oraz śledzie pokrojone w dzwonka z cebulą i ze śmietaną.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij