Podkarpackie Regionalia w Agrohurcie - grudzień 2018
RZESZÓW. Kilkaset osób odwiedziło od rana halę nr 4 w Agrohurcie przy ul. Lubelskiej.
Kupić można żywego karpia z gospodarstwa w Starzawie, a także karpie, tołpygi i amury w słoikach z tej samej firmy.
Cały czas oblegane są stoiska z wędlinami lisieckimi, Smak Górno, Laskopol i innych. Miody są m.in. z Łańcuta. Pszczelarze polecają zwłaszcza miody spadziowe, które w kończącym się roku udały się nadzwyczaj. Na stoisku Podkarpackie Smaki można także kupić miody o ciekawych smakach.
Kupić można także nalewki krzeszowskie, tarte płatki róży.
Warto zwrócić uwagę na stoiska z tradycyjnymi ozdobami świątecznymi, przede wszystkim stroiki, ale także aniołki.
Szef kuchni Krzysztof Baran przygotowuje pokaz kulinarny, oczywiśćie będą to danie wigilijne i świąteczne: pierogi, makowce.
Florystki z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie przygotowują tradycyjne stroiki (np. wianki) i choinki.
Występuje zespół Kalinka z Trzebosi.
Cały czas w Agrohurcie czynne są także inne hale oraz inne stoiska.
W oficjalnym otwarciu imprezy wzięli udział wiceprezes Agrohurtu Waldemar Kalita, dyrektor oddziału Mlekovita w Trzebownisku Antoni Kogut (członek rady nadzorczej Agrohurtu), posłowie Kazimierz Gołojuch i Mieczysław Miazga, a także radni wojewódzcy Jerzy Cypryś, Karol Ożóg i Teresa Pamuła. Był też Wilhelm Woźniak, wójt Krasnego i były wiceprezes Agrohurtu.