Drożeją warzywa. Ceny na Podkarpaciu w październiku 2018
PODKARPACIE. Na te podwyżki czasem nawet nie zwracamy uwagi, Kilogram marchwi, czy cebuli… a co tam.
Fot. Pixabay/CC0
Tymczasem, jak podaje Urząd Statystyczny w Rzeszowie, np. w październiku ceny niektórych warzyw znacznie podrożały, w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
W październiku 2018 r. na Podkarpaciu 1 kilogram marchwi kosztował średnio 2,55 zł, 1 kilogram cebuli - 2,47 zł, a 1 kilogram ziemniaków - 1,24 zł. W porównaniu z październikiem 2017 r. marchew podrożała o 56,4 proc., cebula o 38 proc., a ziemniaki o 18,1 proc.
Jednak gdy weźmiemy pod uwagę ceny np. w październiku 2015 r. i październiku 2010 r. i porównamy je z tymi obecnie, to okazuje się, że ceny warzyw nie ulegają aż tak dużym zmianom.
W październiku 2015 r. 1 kilogram marchwi był tańszy od tego w październiku 2018 r. o 17,3 proc., 1 kilogram cebuli o 25,2 proc., a 1 kilogram ziemniaków o 16,1 proc. Natomiast pięć lat wcześniej 1 kilogram marchwi można było kupić o 36,5 proc. taniej niż w październiku 2018 r., 1 kilogram cebuli o 17 proc. taniej, natomiast za ziemniaki trzeba było zapłacić o 16,9 proc. więcej niż w październiku br.
Jeśli chodzi o cały kraj, to w październiku cena 1 kilograma marchwi w Polsce była wyższa od tej na Podkarpaciu o 0,15 zł, cebuli o 0,08 zł, a ziemniaków o 0,14 zł.