Konkurs „Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych” w Boguchwale
Przez dwa dni (05-06 grudnia br.) w budynku Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbywa się finał Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Młodzieży „Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych”.
W środę 12 uczniów ze szkół o profilu spożywczym z całej Polski (Kielce, Łódź, Poznań, Warszawa, Ropczyce i Jastrzębie) rywalizowało w kategorii wypiek chleba i bułek z dodatkiem zbóż pradawnych (orkisz, samopsza, płaskurka). Przygotowane wypieki (minimum jeden chleb i 30 bułek) są piękne, aromatyczne, chrupiące, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Jest szansa, że dzięki temu młodzi piekarze przekonają się, że warto sięgać po zboża najwyższej jakości.
Natomiast w czwartek także finałowa 12 uczniów będzie musiała przygotować zestawy: zupa, drugie danie i deser. Potrawy przygotowane przez konkursowiczów mają za cel popularyzacja kasz, klusek, makaronów jako dodatek do potraw mięsnych, zup i deserów.
Zwycięzcy, również uczestnicy, otrzymają nagrody w postaci sprzętu AGD oraz Adyplomy. Wszystkie działania w projekcie zostały sfinansowanego z Funduszu Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.