Strona główna »
Firmy »
„Purpurat z Bieszczad” - nowość z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior
„Purpurat z Bieszczad” - nowość z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior
BIESZCZADY.
W sklepie firmowym Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior Uhercach Mineralnych jest już dostępny Purpurat z Bieszczad. To bursztynowe, pełne piwo nawiązujące do klasycznych „ales”. Jak czytamy w opisie: „Dominuje w nim słodowość, doprawiona smakiem i aromatem dojrzałych pomarańczy pochodzącymi od brytyjskich odmian chmielu, z lekką, ziołowo-żywiczną goryczką. Odpowiednio długie leżakowanie przydało mu charakteru i niezwykłej gładkości”.
Na etykiecie wykorzystano motyw z pracy Marty Jamróg prowadzącej Jasielską Pracownię Ikon. Na zlecenie Ursa Maior powstała kolekcja obrazów utrzymanych w stylu malarstwa ikonowego. Zamiast postaci świętych, są bieszczadzkie zwierzęta. Kolekcja będzie na stałe zainstalowana w Ursa Maior w Uhercach, ale zainteresowanie czasowymi ekspozycjami wyraziły już
galerie sztuki we Wrocławiu, Warszawie i Krakowie.
Według Agnieszki Łopaty, piwowarka z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior piwo będzie
pasować do wegańskich potraw, np. zapiekanych warzyw i potraw z roślin strączkowych, do
potraw kuchni meksykańskiej i indyjskiej.
Składniki: woda, specjalnie dobrane rodzaje słodu jęczmiennego i odmiany
chmielu, drożdże.
Styl: English Amber Ale.
Ekstrakt 13,3% wag., alkohol 5,3% obj.
Rekomendowana temperatura serwowania: 10-12°C
Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.
Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.
Zamknij