Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczka obrotowa w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

I Święto Podkarpackiego Proziaka w Baszni Dolnej

Opublikowano: 2018-08-01 21:55:42, przez: admin, w kategorii: Region

BASZNIA DOLNA, POWIAT LUBACZOWSKI. Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.

I Święto Podkarpackiego Proziaka w Baszni Dolnej

 

Ten najbardziej charakterystyczny wypiek w naszym regionie, uczestnik praktycznie wszystkich imprez folklorystycznych, na każdym stole przygotowanym przez panie z kół gospodyń wiejskich. Tak powszechny, że aż… niedoceniany. Hołubiony za smak, zapach (bardzo specyficzny) i tradycję. Ale bez swojej imprezy, zawsze towarzyszący.

Teraz się to wreszcie zmienia. W niedzielę, 5 sierpnia br., w Kresowa Osada w Baszni Dolnej k. Lubaczowa I Święto Podkarpackiego Proziaka (wydarzenie towarzyszące Festiwalowi Dziedzictwa Kresów). Będzie tam prawdziwa – chociaż na kółkach – 2,5 tonowa kuchnia z kafli i metalowym blatem, na której Marek Kiełtyka ze swoją ekipą, jeden z najciekawszych piekarzy młodego pokolenia, będzie piekł proziaki. Rozdamy ich dużo, z różnymi smarowidłami: masłem czosnkowym, dżemem dereniowym, konfiturą z…

Zapraszamy – jeżeli jeszcze nie jadłeś w życiu proziaka i mieszkasz w Podkarpackiem – obecność obowiązkowa.

kazet

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij