„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2018 – finał podkarpacki w Wierzawicach
POWIAT LEŻAJSKI.
W niedzielę (22 lipca 2018 r.) w Wierzawicach odbyła się XVIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja Konkursowa w składzie: Izabella Byszewska (przewodnicząca Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego) oraz Jan Zwoliński (członek Kapituły Krajowej, wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego) Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale) Zofia Kochan (dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego), Dorota Jamrozy (kierownik w Departamencie Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego) oraz Małgorzata Walania (Urząd Gminy Leżajsk) -o ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
1) Masarnia OSIP S.C. Zygmunt i Kamil Osip za salceson wierzawicki tradycyjny
2) PPM Taurus za golonkę pieczoną
3) Zofia Betleja za pasztet z królika
I nagroda: Bożena Wisła za ser biały w beczce
Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka Jan Lizak za miód lipowy z facelią
Wyróżnienia:
1) Leda – Ser Leszek Jakimowicz za ser smażony z kminkiem
2) Jolanta Augustyn za wędzony latoszyniak
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda:
1) Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek za olej lniany
2) Julia Drozd za chleb za zakwasie z denka
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
1) Danuta Florek za strudel manasterski
2) Monika Kasprzyk za ciastka moczone w wodzie
Wyróżnienia:
1) Renata Wodyńska za powidła śliwkowe
2) Janina Czaban za mus z derenia
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Winnica Rodziny Steckich za wino białe gronowe z jarosławskiej ziemi.
Wyróżnienia:
1) Monika Boho za herbatkę stulatka
2) Krystyna Wronowska za nalewkę z rokietnika
3) Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec za nalewkę piołunówkę
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda:
Restauracja Podkarpacka przy Hotelu HETMAN w Rzeszowie za farsz do pierogów z bryndzą kozią
Wyróżnienia:
Zofia Popowicz za farsz do gołąbków z kaszą jaglaną i kiełbasą
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2018” następujące produkty:
1) Miód nawłociowy z Tanwi i sanu – Pasieka na Ogrodzie
2) Farsz do krzeszowskich gołąbków – Małgorzata Puc
3) Pierogi z farszem z bobu „Bobolasy” – Zofia Wikiera
4) Napój ziołowy orzeźwiający – Leokadia Gugała
5) Kiełbasa sielska – Bogusław Szymański