Życzenia starosty rzeszowskiego Marka Sitarza z okazji Wielkanocy
Życzenia Waldemara Szumnego z okazji Wielkanocy
Adam Dziedzic - kandydat na prezydenta Rzeszowa
Maria Fajger - kandydatka do sejmiku województwa podkarpackiego

Fołta - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej

Opublikowano: 2018-05-07 07:52:29, przez: admin, w kategorii: Wizytówki firm

MARKOWA, PODKARPACKIE.

Fołta - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej Fołta - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej Fołta - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej Fołta - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej
Fołta - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej
Fołta - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej

 

Od początku działalności w 1989 r. Zakład Uboju i Przerobu Mięsa w Markowej jest przedsiębiorstwem rodzinnym, w którym pracuje m.in. Jan Fołta, jego żona Czesława, syn Piotr i zięć. Udało się w nim umiejętnie połączyć tradycję z nowoczesnością. Powstał na bazie gospodarstwa rolnego prowadzonego przez właścicieli. Początkowo produkowano kilkaset kilogramów wędlin tygodniowo, z czasem podnosząc ilość wyrobów do blisko 7,5 tony. Dostępne są one na terenie województwa podkarpackiego, ale i w sklepach ze zdrową żywnością w Warszawie czy Krakowie.

 

Życzenia posłanki Ewy Leniart z okazji Wielkanocy
Ryszard Wisz kandydat do Rady Powiatu Rzeszowskiego

Nie produkuje się tu na masową skalę, bo dewiza właściciela brzmi: najważniejsza jest jakość, a nie ilość. Wędliny powstają zgodnie z tradycyjnymi metodami, dzięki przestrzeganym recepturom, jakie stosowano w regionie jeszcze w latach 50. XX wieku. Mimo to firma spełnia wszystkie wymogi związane z produkcją wędlin, w tym wdrożony system HACCAP, którego wprowadzenie możliwie było po gruntownej modernizacji zakładu w 2003 r.

 

Surowiec skupują od lokalnych producentów, bowiem wieś Markowa słynie z hodowli świń. Nie do pomyślenia byłoby kupowanie mięsa z świń hodowanych na dużych farmach. Tajemnica sukcesu ich wyrobów tkwi właśnie w składzie surowca i sposobie przygotowania mięsa do kiełbasy. Komora wędzarnicza jest opalana drewnem olchy, buku, grabu, a sam proces wędzenia trwa nawet do 12 godzin. Chodzi o to, aby uzyskać niepowtarzalny smak i aromat wyrobu. W nowoczesnych komorach wędzarniczych cały proces wędzenia sterowany jest komputerowo. Tu ciągle liczy się talent, słuch i precyzyjne oko.

Życzenia senatora Józefa Jodłowskiego z okazji Wielkiej Nocy
Życzenia od posła Bogdana Rzońcy z okazji Wielkanocy

 

Produkowane są m.in.: kiełbasa markowska, szynka w ziołach, boczek wędzony, kabanosy, schab ze śliwką, schab nadziewany mięsem, szynka wiejska, baleron, słonina w papryce, kiszka wiejska, salceson, żeberka wędzone. Pojawiły się także wyroby w słoikach: golonka babuni i przysmak zapiekany markowski. Nowością, szybko zdobywającą uznanie klientów, jest kiełbasa Jana z Markowej.

 

 Produkty Jana Fołty można kupić w Rzeszowie, na parterze galerii Millenium Hall

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij