Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski z Korzenicy
Tradycja rodzinna sięgająca 70 lat wstecz.
Zainteresowanie pszczelarstwem w rodzinie Bańkowskich zaczęło się w 1946 r., w którym to dziadek Jerzego Bańkowskiego pierwszą rodzinę pszczelą kupił za trzy korce pszenicy i przekazał swojemu synowi jako prezent. Sam Jerzy swoją pierwszą pasiekę – liczącą pięć uli - założył w wieku lat… 15. Dzisiaj Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski liczy już 150 rodzin pszczelich. Potwierdzeniem tej liczącej już blisko 70 lat tradycji było wpisanie miodów z jego pasieki w 2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
A skąd wybór miejsca na lokalizację pasieki rodzinnej akurat w Korzenicy (gm. Laszki, powiat jarosławski). Niewątpliwie historia, bowiem według spisu gospodarczego z 1776 r., przechowywanego w archiwum Czartoryskich w Krakowie, w podjarosławskiej wsi Korzenica znajdowało się w tym czasie 16 pasiek liczących od kilku do nawet 98 uli. Ale najważniejszym elementem jest ekologicznie czyste środowisko, tak cenne dla pasieki, w której otoczeniu jest różnorodna roślinność naturalna i daleko od niej do ruchliwych dróg. Wpisane na Listę Produktów
Tradycyjnych miody z Korzenicy: wielokwiatowy oraz nektarowo-spadziowy produkuje się tutaj z zachowaniem tradycyjnych receptur. Oprócz nich w powstają tu także miody ekologiczne, których jakość potwierdzona jest odpowiednimi certyfikatami. W dalszej kolejności są to miody kwiatowe, zawierające najwięcej enzymów wytwarzanych przez pszczoły w trakcie przetwarzania nektaru. Cenne miody nektarowo-spadziowe wyróżniające się niezwykłą kompozycja smaków. A także miód sekcyjny, czyli naturalny plaster miodu wycięty z ramki i zalany miodem w słoiku. Jak twierdzi Jerzy Bańkowski jego smak jest niepowtarzalny i niezapomniany.
Miody trafiają do odbiorcy niemal prosto z ula, nabierane na zimno prosto z beczki. A w bezpośrednim kontakcie z klientem pomaga mu niewątpliwie sklep internetowy (www.miod-ekologiczny.pl), a także udział w wielu imprezach targowych.