Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Specjalna Strefa Ekonomiczna Rzeszów-Dworzysko
Podkarpacki Fundusz Rozwoju oferuje preferencyjne finansowanie dla firm: pożyczki, poręczenia, faktoring
Kongres 60 milionów. Globalny zjazd Polonii

Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski z Korzenicy

Opublikowano: 2018-02-19 17:19:18, przez: admin, w kategorii: Wizytówki firm

Tradycja rodzinna sięgająca 70 lat wstecz.

Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski z KorzenicyPasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski z KorzenicyPasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski z KorzenicyPasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski z Korzenicy
Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski z Korzenicy

 

Zainteresowanie pszczelarstwem w rodzinie Bańkowskich zaczęło się w 1946 r., w którym to dziadek Jerzego Bańkowskiego pierwszą rodzinę pszczelą kupił za trzy korce pszenicy i przekazał swojemu synowi jako prezent. Sam Jerzy swoją pierwszą pasiekę – liczącą pięć uli - założył w wieku lat… 15. Dzisiaj Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski liczy już 150 rodzin pszczelich. Potwierdzeniem tej liczącej już blisko 70 lat tradycji było wpisanie miodów z jego pasieki w 2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Sagitum - IT dla Twojego biznesu

A skąd wybór miejsca na lokalizację pasieki rodzinnej akurat w Korzenicy (gm. Laszki, powiat jarosławski). Niewątpliwie historia, bowiem według spisu gospodarczego z 1776 r., przechowywanego w archiwum Czartoryskich w Krakowie, w podjarosławskiej wsi Korzenica znajdowało się w tym czasie 16 pasiek liczących od kilku do nawet 98 uli. Ale najważniejszym elementem jest ekologicznie czyste środowisko, tak cenne dla pasieki, w której otoczeniu jest różnorodna roślinność naturalna i daleko od niej do ruchliwych dróg. Wpisane na Listę Produktów

 

Tradycyjnych miody z Korzenicy: wielokwiatowy oraz nektarowo-spadziowy produkuje się tutaj z zachowaniem tradycyjnych receptur. Oprócz nich w powstają tu także miody ekologiczne, których jakość potwierdzona jest odpowiednimi certyfikatami. W dalszej kolejności są to miody kwiatowe, zawierające najwięcej enzymów wytwarzanych przez pszczoły w trakcie przetwarzania nektaru. Cenne miody nektarowo-spadziowe wyróżniające się niezwykłą kompozycja smaków. A także miód sekcyjny, czyli naturalny plaster miodu wycięty z ramki i zalany miodem w słoiku. Jak twierdzi Jerzy Bańkowski jego smak jest niepowtarzalny i niezapomniany.

Gabinet kosmetologii estetycznej Yasumi

 

Miody trafiają do odbiorcy niemal prosto z ula, nabierane na zimno prosto z beczki. A w bezpośrednim kontakcie z klientem pomaga mu niewątpliwie sklep internetowy (www.miod-ekologiczny.pl), a także udział w wielu imprezach targowych.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij