O sektorze spożywczym w Rydze
RYGA, ŁOTWA. W dniach 12-13 października 2017 r. odbyły się w Rydze (stolicy Łotwy) warsztaty dotyczące rynku żywności i przetwórstwa spożywczego w krajach basenu Morza Bałtyckiego i Europy Wschodniej.
Fot. Ewelina Nycz
W dwudniowych warsztatach udział wzięli przedstawiciele branży spożywczej z Danii, Szwecji, Ukrainy, Łotwy a także Polski. Mowa byłą o współpracy i przy budowie łańcuchów wartości, innowacyjnych metodach produkcji, a także o opakowaniach dla żywności.
Uczestnicy odwiedzili m.in. rzemieślniczy browar Valmiermuiza Brewery w Valmiermuiza
- Piwa tam powstające podawane są w okolicznych restauracjach, co jest ciekawym przykład współpracy lokalnych producentów z gastronomią – mowi Ewelina Nycz, dyrektor ds. rozwoju i promocji produktu w Stowarzyszeniu „Pro Carpathia”.
Ewelina Nycz dodaje, że w wielu krajach bałtycki problemy są podobne do tych w Polsce, np z wejściem lokalnych producentów do sieci handlowych. Zwraca też uwagę na różnice. Np. na Łotwie jest duże spożycie ryb, zaś w Polsce – także bałtyckim kraju – nie są one podstawą wyżywienia.
Uczestnicy mieli okazję odwiedzić kilka restauracji w Rydze i spotkać się z szefami kuchni oraz właścicielami obiektów m.in. 3 Pavāru Restorāns, Nature taste. Warsztaty zbiegły się zresztą z trwającym w Rydze w dniach 9-15 października Restaurant Week, który również jak w Polsce cieszy się dużym zainteresowaniem.
Z województwa podkarpackiego udział wzięli m.in. Ewelina Nycz, Dyrektor ds. rozwoju i promocji produktu w Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpackia „Pro Carpathia”, które jest Koordynatorem Klastra Podkarpackie Smaki, Rafał Darecki z Klastra Jakości Życia „Kraina Podkarpacie” a także Maciej Chrzanowski z Politechniki Rzeszowskiej.