Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Oświadczenie ZM Invest S.A.

Opublikowano: 2017-07-27 11:20:22, przez: admin, w kategorii: Firmy

ROPCZYCE. Teksty dwóch oświadczeń.

ZM Invest kupuje Magnezyty

W imieniu większościowych udziałowców posiadających łącznie 52 % udziałów spółki ZM Invest S.A. oświadczamy, że nie pozwolimy na działania noszące znamiona próby wrogiego przejęcia spółki ZM Invest S.A.

Również pomawianie przedstawicieli spółki ZM Invest o działania niezgodne z prawem i jednoczesne budowanie na tych oszczerstwach kampanii dezinformacyjnej jest działaniem

haniebnym, które swój finał znajdzie w sądzie.

Zgodnie z prawem, podczas zwołanego na 27.07.2017 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy,

powinna zostać wybrana Rada Nadzorcza, która jako jedyna będzie uprawniona do wyboru zarządu ZM Invest.

Zgodnie z prawem informacja o walnym zgromadzeniu została opublikowana w Monitorze

Sądowym i Gospodarczym w dniu 5 lipca 2017 r.

Z całą stanowczością podkreśl amy, że jako akcjonariusze ZM Invest uszanujemy każdy zgodny

z prawem wybór podjęty podczas NWZA.

Genezą obecnej sytuacji jest bezprawne pozbawienie ZM Invest S.A. – głównego akcjonariusza ZM Ropczyce S.A. prawa głosu na wszystkich posiadanych 2.406.586 akcjach ZM Ropczyce S.A.

przez zarząd ZM Ropczyce na dwóch ostatnich WZA.

Działanie to zostało podjęte wbrew prawu, wyrokom sądu, decyzji KNF – powołując się jedynie na rzekomą opinię prawną, która nie została nigdy przedstawiona zarządowi ZM Invest.

Obecne działania w naszej opinii będące próbą wrogiego przejęcia spółki ZM Invest – są jedynie konsekwentną kontynuacją tych działań. Celem Walnego jest przywrócenie normalności w spółce, m.in. poprzez demokratyczny wybór nowej Rady Nadzorczej Spółki ZM Invest.

Chcemy także kategorycznie podkreślić, iż wbrew nieprawdziwym informacjom, zarząd ZM Invest nie sprzedał posiadanych akcji ZM Ropczyce jak również nie ma zamiaru pozbawić prawa głosu żadnego z wpisanych do księgi akcyjnej - akcjonariuszyZM Invest.

Dodatkowo pragniemy poinformować, że dotychczasowy wieloletni zarząd, wypracował w tym półroczu rekordowy w historii spółki zysk - jednoznacznie dowodząc swojego profesjonalizmu i skuteczności.

Wzywamy drugą stronę do rzetelnej debaty. Walne Zgromadzenie jest zgodnie z prawem platformą do demokratycznego podejmowania decyzji dotyczących przyszłości spółki. Konsekwentne unikanie oraz działania dążące za wszelką cenę do uniemożliwienia walnego zgromadzenia, powinny być dla wszystkich obserwatorów poważnym sygnałem co do realnych intencji mniejszościowych udziałowców, reprezentowanych m.in. przez Pana Józefa Siwca.

Leon Marciniec

ZM Invest S.A.

OŚWIADCZENIE

W nawiązaniu do Raportu bieżącego nr 28/2017 opublikowanego na stronie ZM Ropczyce (www.ropczyce.com.pl) dnia 24 lipca 2017 oraz zawartych w nim informacji, iż Spółka

„ZM Invest sprzedała 2.406.586 sztuk akcji na okaziciela na rzecz Pana Wiesława Zaniewicza” oświadczamy, iż nie jest prawdą aby ZM Invest sprzedał Panu Mecenasowi Wiesławowi Zaniewiczowi akcje ZM Ropczyce.

Leon Marciniec,

Prezes ZM Invest S.A.