Przysmak Ziemi Podkarpackiej 2017 w Radomyślu Wielkim
RADOMYŚL WIELKI.
Fot. radomyslwielki.pl
W sobotę (15 lipca) w Radomyślu Wielkim po raz 11. odbył się Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Do naszego miasteczka tłumnie zjechali więc mieszkańcy różnych zakątków Podkarpacia i Małopolski, by pokosztować najsmaczniejszych wędlin z naszego województwa. Najlepsze wyroby otrzymały tytuł „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.
Nie zabrakło tradycyjnego punktu programu. Były więc degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało sześć firm wędliniarskich.
- Nasza gmina od lat słynie jako „zagłębie wędliniarskie”. Właśnie u nas funkcjonuje wiele, najczęściej rodzinnych, przedsiębiorstw mięsnych. To od dziesięcioleci nasza duma. Dbamy o nasze „zagłębie wędliniarskie” i cieszymy się, że z każdym roku się ono rozwija – powiedział burmistrz Józef Rybiński.
W ramach PDW Podkarpacka Izba Rolnicza zorganizowała piknik mięsa wieprzowego. Były więc liczne konkursy i zabawy z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Nie zabrakło degustacji potraw z wieprzowiny – były m.in. bitki, gulasz, szaszłyki.
Częścią Podkarpackiego Dnia Wędliniarza jest konkurs wyrobów wędliniarskich na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. W tym roku wyboru z 25 wyrobów dostarczonych przez dziewięć firm dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (przewodniczący), prof. Maria Ruda i Elżbieta Lejko - kierownik mieleckiego Zespołu Doradców Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
- Przedstawione wyroby były naprawdę znakomite. Świadczą o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych lokalnych zakładach. Powinniśmy się chwalić tym, co mamy dobrego i kierować się lokalnym patriotyzmem przy wyborze wyrobów na nasze stoły – stwierdziła prof. Maria Ruda.
Ostatecznie „Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2017 zostały:
- udziec weselny - Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego,
- polędwica z pieca - Masarnia Zbigniew Giża sp.j. z Żarówki,
- kiełbasa grillowa z serem - Firma Handlowo-Usługowa JUVITA Kurek Justyna z Dulczy Wielkiej,
- kiełbasa wiejska - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
- golonka podkarpacka - PPM Taurus z Pilzna.
Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas imprezy. Uhonorowano też wystawców za gościnność.