Podkarpackie Smaki na Summer Fancy Food Show w Nowym Jorku
NOWY JORK.
Podczas trwających już drugi dzień największych targów spożywczych w Stanach Zjednoczonych - Summer Fancy Food Show prezentują się również polskie firmy.
Wśród nich obecni są podkarpaccy producenci produktów tradycyjnych i ekologicznych m.in. Zakład Mięsny Jasiołka z Dukli, Gospodarstwo Ekologiczne na Podkarpaciu Eko Bałon z Niżnej Łąki, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Orzech, a także Stowarzyszenie Pro Carpathia jako producent produktów z derenia.
Uczestnikami są Ewelina Nycz, z klastra Podkarpackie Smaki oraz Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia (członek Klastra Podkarpackie Smaki) i równocześnie prezes Jasiołki. Stowarzyszenie Polska Ekologia od trzech lat realizuje projekt Eco Europe, dzięki któremu polskie produkty ekologiczne są moga trafić na rynki japoński, singapurski i amerykański.
Podczas targów obecnych jest około 2600 wystawców z całego świata, ponad 180 tysięcy produktów. Targi Summer Fancy Food Show odbywają się w Centrum Wystawienniczym Jacob K. Javits Center ma 655 West 34th Street, w terminie 25-27 czerwca br.