Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Pożyczka Podkarpackiego Funduszu Rozwoju nowe możliwości la Twojej firmy

Festiwal „Czas Dobrego Sera” 2017

Opublikowano: 2017-06-17 09:00:00, przez: admin, w kategorii: Region

SANDOMIERZ. VII edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera”, która od 17 do 18 czerwca (w sobotę i niedzielę po Bożym Ciele) odbywać się będzie Sandomierzu.

Festiwal „Czas Dobrego Sera” 2017

 

- Niezmiennie od samego początku celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność naturalnych produktów na bazie mleka - mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek. - Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka”.

W Sandomierzu będzie można spróbować prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy polskiej i słowackiej, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Nie zabraknie też plejady najlepszych serów z całego świata, między innymi takich jak: Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano.

Dzisiaj Czas Dobrego Sera, to duża impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających położonego na ciągnących się wzdłuż Wisły wzgórzach Gór Pieprzowych Sandomierza. Oczywiście, w Sandomierzu nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych pod okiem wybitych autorytetów jak Giovanni Roncolato, wieloletni prezes Konsorcjum Serów Alpejskich Monte Veronese z Włoch czy też prof. Monika Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, która jako jedna z nielicznych w Polsce od zawsze propaguje wyższość masła nad margaryną. W sumie zaplanowano osiem tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą między innymi takie sery jak: Kamyk Sudecki (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozia Rura (Kaszubska Koza) czy też oryginalne holenderskie Goudy, sery alpejskie z Włoch, Francji i Szwajcarii, jak również owcze sery z Chorwacji, Toskanii, Sardynii i Słowacji. W Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 14 krajów.

Poza tym do udziału w imprezie zaproszono wybitnych szefów kuchni, którymi dowodził będzie Dominik Narloch z restauracji Werbena w Hotelu Herbarium rekomendowanej przez Slow Food Polska – w tym roku, z racji na Rok Wisły, będzie to  Rejs-Wisła-Party na największym śródlądowym statku w Polsce o nazwie „Syrenka”, którą dowodził będzie kapitan Tadeusz Prokop. Na pokładzie nie zabraknie prawie wszystkich słodkowodnych, polskich ryb serwowanych z grilla i nie tylko oraz zupy rybnej, doskonałych przekąsek i oczywiście wina z sandomierskich winnic. Wszystko w jeden amalgamat niezapomnianej nocy ma połączyć cygańska muzyka zespołu Transylvania Trio.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. W Sandomierzu organizatorzy spodziewają się około 20 polskich winnic z całej Polski.

Festiwal od tej edycji to nie tylko „Czas Dobrego Sera”, ale również „Czas Polskiego Wina”. I tak w Sandomierzu pojawią się między innymi następujące winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Sztukówka, Modła, Karolus, Nobilis, Vetus, Vanellus oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która w tym roku zaprezentuje pełną paletę swoich miodów pitnych z Miodem Koronnym i Czeremszakiem na czele. Dopełnieniem polskich trunków w Sandomierzu z pewnością będą doskonałe nalewki, między innymi te wytwarzane przez Karola Majewskiego z Łomianek pod Warszawą.

W sobotę o godzinie 16.00 na festiwalowym stoiski marki Skarby Serowara odbędzie się pokaz serowarski głównego serowara spółdzielczej Mleczarni Spomlek Wojciecha Stysia, który zaprezentuje produkcję sera w warunkach domowych., Niezależnie od pokazu na specjalnym stoisku marki Skarby Serowara będzie można skosztować polskich serów długo dojrzewających : Bursztyn, Szafir, Rubin oraz wziąć udział w laboratorium smaku, które poprowadzi główny serowar Spomleku.

Kolejnym momentem w Starym Porcie nad Wisłą będzie chrzest unikatowej łodzi wiślanej typu Dubas Sandomierski skonstruowanej przez Grzegorza Świtalskiego. Wcześniej dubasy przewoziły zboże do Gdańska, podczas festiwalu ta niesamowita łódź flisacka zapełni się jednak winem i serem.

Oczywiście, momentem kulminacyjnym zwłaszcza dla serowarów, będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017. W tym roku poza klasycznymi kategoriami wprowadzono kategorię na najlepsze polskie masła oraz twaróg.

Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska, gospodarzem Miasto Sandomierz, zaś wyłącznym sponsorem SM Spomlek, producent serów Serenada oraz Skarby Serowara.

 

Program festiwalu

Sobota, 17 czerwca, Rynek Starego Miasta

10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka

– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Grecji, Węgier, Holandii, Anglii, Austrii, Szwajcarii i Słowacji

– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z ponad 20 polskich winnic

– co dwie godziny w Sali konferencyjnej przy ulicy Mariackiej 1 odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami i winami w roli głównej

– otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne

15.00 Pokazy kulinarne na festiwalowej scenie z wykorzystaniem różnych rodzajów sera, w tym serów Skarby Serowara produkowanych przez SM Spomlek

16.00 Pokaz serowarski Głównego Serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek Wojciecha Stysia, który zaprezentuje produkcję sera w warunkach domowych

18.30 Zamknięcie stoisk festiwalowych

19.00 Uroczysty Rejs-Wisła-Party na największym polskim śródlądowym statku „Syrenka” dowodzonym przez Kapitana Tadeusza Prokopa

 

Niedziela, 18 czerwca

09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

12.30 Równolegle do festiwalu rusza w Sali Wokalnej pod Kinem Starówka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 roku przez jury (Giovanni Roncolato, Prezydent Konsorcjum Monte Veronese, Włochy – Przewodniczący Jury, prof. Monika Wszołek – Uniwersytet Rolniczy Kraków, Wojciech Styś – Główny Serowar SM Spomlek, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)

15.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Giovanni Roncolato. prof. Monika Wszołek, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes SM Spomlek Edward Bajko, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury

16.00 Stary Port - chrzest unikatowej łodzi wiślanej typu Dubas Sandomierski. Zaproszeni goście: Burmistrz Miasta Sandomierza Marek Bronkowski, Retman flisacki Mieczysław Łabęcki, kapitan Tadeusz Prokop, ogólnopolscy i lokalni armatorzy łodzi i statków wiślanych, organizatorzy i goście imprezy „Czas Dobrego Sera”, turyści. Tradycyjna ceremonia chrzcin łodzi wiślanej, przemówienia i życzenia, koncert zespołu Hamba Trio.

17.00 Zakończenie festiwalu

Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzona przez Andrzeja Buławskiego ze Slow Food Szczecin oraz Erwina Karczmarczuka ze Slow Food Lubelskie

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij