Podkarpacki Klaster Rolno-Spożywczy już działa
PODKARPACKIE. Prawie 20 firm i podmiotów przystąpiło do Podkarpackiego Klastra Rolno-Spożywczego utworzonego przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Głównym jego zadaniem jest m.in. stworzenie w regionie rynku produktów spożywczych o wysokiej jakości oraz ich promocja.
Fot. Adam Cyło
Do klastra przystąpiły m.in. znane podkarpackie firmy, które reprezentują różne branże, i są wizytówką regionu, np. producent mięsa i wędlin Smak Górno oraz Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Hortino. Członkostwem zainteresowane są także spółdzielnie mleczarskie, a nawet jedyna w regionie owczarska grupa producencka - Podkarpackie Zrzeszenie "Owcan". Należy do niej 108 gospodarstw, czyli ponad 90 proc. hodowców ze środkowej i północnej części województwa.
By klaster przyniósł oczekiwane efekty, kluczowe jest ustalenie zasad współpracy, wymiany informacji i doświadczeń. Na tej podstawie uczestnicy klastra zdecydują, na jakich celach skupi się jego działalność.
- Już teraz mogę powiedzieć, że główne założenie to stworzenie rynku produktów spożywczych wysokiej jakości – podkreśla Władysław Szajna z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, która koordynuje pracę klastra.
ac
Czytaj też Powstaje Podkarpacki Klaster Rolno-Spożywczy