Centrum Wystawienniczo-Kongresowe - projekt Studio Architektury Artur Ostafijczuk

Opublikowano: 2012-01-30 21:54:49, przez: admin, w kategorii: Inwestycje

RZESZÓW. JASIONKA. Projekt inspirowany śmigłem samolotu,l przygotowany przez Studio Architektury Artur Ostafijczuk.

Projekt Studio Architektury Artur Ostafijczuk

Projekt Studio Architektury Artur Ostafijczuk

Centrum Wystawienniczo-Kongresowe Województwa Podkarpackiego zlokalizowane jest w Jasionce, 10 km od Rzeszowa, na terenie Podkarpackiego Parku Naukowo-Technologicznego Aeropolis, w pobliżu Portu Lotniczego. Stanowi miejsce organizacji różnego rodzaju wystaw, targów, konferencji, kongresów i szkoleń.

Taka lokalizacja określa charakter mającego powstać budynku, jednocześnie inspirując i warunkując zastosowane w nim rozwiązania funkcjonalne oraz przestrzenno-architektoniczne.

- Usytuowanie Centrum w bezpośrednim sąsiedztwie międzynarodowego portu lotniczego jest niczym gest wyciągniętej ręki, zaproszeniem złożonym przyszłym krajowym i zagranicznym partnerom Rzeszowa - czytamy w opisie projektu. - Proces projektowy zatem musi podążać śladem aspiracji władz, a budynek powinien stanowić ich odzwierciedlenie. Dlatego też proponowana bryła jest dynamiczna i nowoczesna, a obszerne, owalne i otwarte patio symbolizuje otwartość na nowe. Ponadto bliskość lotniska zobowiązuje, aby szczególną uwagę zwrócić na rzut budowli, będącej niejednokrotnie widzianą z lotu ptaka.

Inspiracją dla projektantów stał się kształt śmigła samolotu. Poza prostym formalnym nawiązaniem do funkcji sąsiadującego budynku, na poziomie symbolicznym ewokuje on pozytywne skojarzenia z dynamizmem, ruchem, pędem oraz przekraczaniem granic, stając się tym samym metaforą dynamicznego rozwoju i międzynarodowej współpracy.

Wyjściową formę skrzydła wpisano w granice działki w taki sposób, aby jak najefektywniej wykorzystać jej powierzchnię, pozostawiając jednak właściwe relacje (proporcje) między obszarem zabudowanym a otoczeniem. Elewacje pokrywa odsunięta od lica budynku i pochylona względem niego, surowa blacha perforowana, która przesłania alternację przeszkleń i ścian pełnych. Dzięki temu zabiegowi osiągnięto dwa cele - jeden praktyczny, drugi estetyczny. Bardzo ważna rolę w projektowanym centrum wystawienniczo - kongresowym odgrywa oświetlenie. Przesłonięcie przeszklonych elewacji siatką, pozwala przeniknąć światłu słonecznemu do wnętrza budynku, jest ono jednak przefiltrowane, załamane i nie drażni swą intensywnością. Takie oświetlenie jest pożądane zarówno w przestrzeniach wystawowych jak i w salach konferencyjnych, gdyż nie oślepia uczestników wykładów i nie zniekształca form prezentowanych eksponatów. Ustawiona pod kątem siatka względem ścian budynku zmienia jego geometrię, nadając mu jednolity charakter. Prześwitujące przez transparentną powłokę szyby i otynkowane mury w różny sposób odbijają promienie słońca, dzięki czemu z pozoru monotonna elewacja migoce, rozbłyska i gaśnie. Wrażenie to potęgują dodatkowo drgania siatki.

Budynek Centrum Wystawienniczo - Kongresowego podzielony został na strefy:

• piwnic - przestrzeń parkingową wraz z częścią magazynową i techniczną obsługi budynku,

• parteru - część wystawienniczą,

• piętra - część kongresowo - konferencyjną.

Ten prosty podział oddziela głośną i ruchliwą część od wymagającej ciszy i skupienia.

W poziomie piwnic zlokalizowany został parking podziemny na 161 miejsc postojowych w tym miejsca dla samochodów osób niepełnosprawnych, pomieszczenia magazynowe, pomieszczenia techniczne(serwerownia, centrala telefoniczna, archiwum).

Do wnętrza Centrum prowadzi wyróżnione w elewacji budynku, reprezentacyjne wejście główne. Kieruje nas ono wprost do obszernego foyer, będącego niejako współczesną agorą, głównym miejscem spotkań wszystkich użytkowników. Jest to miejsce ważne, gdyż łączy ze sobą wszystkie pozostałe części budynku w jedną spójną całość. Na wprost wejścia znajduje się swoista wizytówka województwa - multimedialne Centrum Informacji i Promocji Turystycznej Województwa Podkarpackiego.

Główna funkcja budynku zrealizowana jest w poziomie parteru poprzez dwie sale wystawiennicze o wysokości 12,0 i 6,0 m skomunikowane ze sobą. W sali głównej (o wysokości 12 m) po jej obwodzie projektuje się podest widokowy o szerokości 2,50 m. Halę wyposażono w elementy umożliwiające jej maksymalnie elastyczne wykorzystanie. Obie sale posiadają wspólne zaplecze rozładunkowo-magazynowe połączone windą towarową z magazynami w poziomie piwnic.

Przestrzeń wystawowa nie ogranicza się tylko do wielkoprzestrzennych hal, ale przenika również do foyer, kawiarni, restauracji, kuluarów. Przy głównym wejściu znajduje się kawiarnia, przenikająca do przestrzeni głównego foyer.

Foyer na parterze, z którego istnieje bezpośredni dostęp do wszystkich podstawowych funkcji jest miejscem ekspozycji wystaw stałych i prezentacji. Otwarta przestrzeń pozwala na dowolne zaaranżowanie w zależności od potrzeb. Łączy ze sobą funkcje sal wystawienniczych, Centrum Informacji i Promocji Turystycznej Województwa Podkarpackiego połączonego z kasami i punktem informacyjnym, kawiarnie, toalety, zaplecze administracyjne, zaplecze dla organizatorów, zaplecze dla uczestników.

Przestrzeń foyer jak i kawiarni otwiera się wizualnie /przeszklenie w pełnej wysokości 2 kondygnacji/ na wewnętrzny dziedziniec, co pozwala w okresie letnim na przenikanie z przestrzenią patio. W północnej części budynku w poziomie ±0,00 oraz w poziomie +3,60 zostały zlokalizowane pomieszczenia biurowe administracji obiektu z zapleczem socjalnym, salą narad, pokoje organizatorów imprez, pomieszczenia uczestników imprez, magazyn chronionych materiałów wystawców oraz siedzibę ochrony.

Na piętro oprócz reprezentacyjnych schodów prowadzi zespół wind. Funkcja kongresowo-konferencyjna zlokalizowana jest na poziomie piętra +7,20 jako sala kongresowa na 600 osób z foyer oraz zapleczem technicznym do obsługi sali, a także dwie sale konferencyjne dedykowane dla 200 i 300 osób, z możliwością połączenia poprzez system ścian przesuwnych w jedną dużą sale, z zapleczem cateringowym.

Główne foyer na poziomie +7,20 obsługuje strefę "cichą"  sale konferencyjne, centrum prasowe, pomieszczenia business center. Po odpowiedniej aranżacji może ono służyć dla dodatkowych celów takich jak wystawy, pokazy, bankiety. Pomieszczenia business center oraz centrum prasowego zostały usytuowane od strony południowej, z widokiem na lotnisko.

Na piętrze znajduje się także restauracja na 120 osób z zapleczem kuchennym i magazynowym, otwarta na foyer. Dostawy odbywają się windą techniczną z magazynu w części podziemnej.

Ze względu na dużą głębokość budynku wprowadzono patio dodatkowo doświetlające przestrzenie wewnętrzne.

Dzięki zastosowaniu na elewacji rozwiązania ażurowego, tzn. blach perforowanych, nie tylko podkreślono dynamiczność bryły, ale również zapewniono optymalne doświetlenie poszczególnych pomieszczeń. Tego typu fasada zabezpiecza pomieszczenia przed nadmiernym przegrzewaniem się w okresie letnim. Dodatkowym atutem zastosowanej transparentnej elewacji, jest możliwość dowolnego kształtowania iluminacji budynku.

Konstrukcja

Główna konstrukcja to szkielet żelbetowy wylewany. Na poszczególnych kondygnacjach zastosowano niezależne układy konstrukcyjne dające możliwość różnorodnego kształtowania poszczególnych wnętrz.

Ściany osłonowe z blachy perforowanej oraz fronty wejściowe aluminiowoszklane w układzie słupowo-ryglowym, szklenie samoczyszczące z systemem ochrony przed nasłonecznieniem, łamaczami światła i żaluzjami.

Główny materiał fasady stanowi blacha perforowana stanowiąca maskownicę zasadniczej betonowej ściany budynku. Kształt blachy perforowanej COR-TEN w kolorze miedzi, dobrze koresponduje z dachem w kolorze tytanowym.

Formę dachu tworzy wielopłaszczyznowa struktura o pokryciu z blachy cynkowo-tytanowej, która oparta jest na dźwigarach blachownicowych rozmieszczonych w rozstawie modularnym podpartych na słupach.

Instalacje

W obiekcie zastosowano instalacje wentylacyjnoklimatyzacyjne z odzyskiem ciepła. W miejscach o akustycznie ważnych przewody i rury zostaną izolowane akustycznie. Wszystkie instalacje wewnętrzne w maksymalnym stopniu zostanę ukryte.

Obiekt wyposażony będzie w urządzenia do przygotowania ciepłej wody doprowadzonej do urządzeń sanitarnych oraz do urządzeń wentylacyjno  klimatyzacyjnych z centralnej kotłowni gazowej zlokalizowanej w pomieszczeniach technicznych. Do ochrony przeciwpożarowej przewidziano instalacje tryskaczowe i hydrantowe.

Projektowany budynek zaliczony został do kategorii ZL I, o klasie odporności pożarowej C. Zastosowano systemy SAP, DSO, tryskaczowy oraz samoczynnego oddymiania, które zostaną uszczegółowione w projekcie technicznym symulacjami komputerowymi.

Instalacje energetyczne i elektryczne: obiekt zasilane będzie z własnej stacji transformatorowej zlokalizowanej w części technicznej. Dla bezpieczeństwa ludzi zastosowano zasilanie awaryjne, które może zostać zrealizowane jako zdublowane z dodatkowej linii rezerwowej lub za pomocą agregatu prądotwórczego.

Z rozdzielni głównych do podrozdzielni zasilanie zostanie rozprowadzone w przestrzeni konstrukcji dachu szynoprzewodami. Przewiduje się instalację sterowania oświetleniem DALI, system DSO, instalacje ochrony przeciwpożarowej, oświetlenie awaryjne, instalacje sygnalizacji napadu i włamania, instalacje nadzoru wizyjnego, teletchniczne i teleinformatyczne.

W pomieszczeniach o zmiennej aranżacji przewiduje się zrealizowanie systemy pozwalającego na maksymalną elastyczność iluminacji dla wszelkiego rodzaju imprez poprzez sterowanie komputerowo sieci świateł, sprzętu oświetleniowego i akcesoriów, regulatorów i urządzeń rozprowadzających światło. Pozostałe pomieszczenia oświetlane będą z źródeł stałych. Iluminacja terenów zewnętrznych  z opraw umieszczonych w zewnętrznych ramach oraz opraw wbudowanych w podłoże i latarni ulicznych (parkingi, drogi ciągi piesze).

Dla stworzenia odpowiednich warunków akustycznych w salach wystawienniczych, w sali kongresowej i w salach konferencyjnych przewiduje się zastosowanie pełnych paneli sufitowych i perforowanych zapewniających dyfrakcję akustyczną oraz wyłożenie ścian materiałem akustycznym redukującym pogłos.

Opracowanie Studio Architektury Artur Ostafijczuk.

Wykorzystano materiały zamówione przez samorząd województwa

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij