Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju
Akademia IT Sagitum - zapisz się na bezpłatne szkolenia

Centrum Wystawienniczo-Kongresowe - projekt A.P.P. DOM

Opublikowano: 2012-01-30 21:38:53, przez: admin, w kategorii: Inwestycje

RZESZÓW, PODKARPACKIE. Projekt Centrum Wystawienniczo-Kongresowego Jasionka-Tajęcina wg A.P.P. Dom

Projekt A.P.P DomFot. A.P.P. Dom
Projekt A.P.P Dom

Projekt A.P.P Dom

Centrum posiada w swoim programie dwie podstawowe funkcje wystawienniczą i kongresową, które promować będą region i jego możliwości. Idea projektu polega na tym, że te dwie wymienione funkcje (wystawiennicza i kongresowa) będą mogły funkcjonować niezależnie względem siebie lub łączyć się w jedną przestrzeń funkcjonalną wystawienniczo-kongresową, stanowiącą całość. Poszczególnym funkcjom odpowiadają formy architektoniczne oparte na rzucie okręgów lub jego wycinków, które przechodzą (w trzecim wymiarze) w bryły o kształcie kuli lub jej pochodne. Funkcja wystawiennicza została zaprojektowana na dwóch częściach okręgu zróżnicowanych wobec siebie szerokością. Również w pionie wprowadzono zróżnicowaną wysokość oraz szereg balkonów, punktów widokowychi płaszczyzn o różnych poziomach, które zapewniają odbiór ekspozycji z różnych punktów widzenia zarówno w pionie jak i w poziomie.

Część kongresową zaprojektowano na rzucie regularnego okręgu z patiem wewnętrznym przebiegającym przez całą wysokość, zadaszonym kopułą szklaną z możliwością jej otwierania. Wokół kopuły znajdzie się taras widokowy ,który pozwoli na wgląd w przestrzeń ekspozycyjną z równoczesną możliwością obserwacji startujących i lądujących samolotów. Wspomniane patio stanowić będzie również tzw. "małą salę" kongresową o powierzchni 440 m2 z możliwością łączenia się z "dużą salą" kongresową o powierzchni 925 m2 , które łącznie będą posiadać powierzchnię 1365 m2 .

Istnieje możliwość kształtowania przestrzeni patia w różnych konfiguracjach i wysokościach np. patio o jednym poziomie, patio o różnych poziomach, patio jako mała sala kongresowa, patio jako część sprzężonej sali kongresowej. Współczesna architektura daje możliwość kształtowania przestrzeni po różnym obrysie przy zastosowaniu lekkich przesuwnych ścian działowych, alternatywnie łączenia danej funkcji w jedną dużą przestrzeń lub dzielenia jej na mniejsze powierzchnie w zależności od potrzeb.

Projektowana forma obiektu o dekonstruktywistycznym kształcie stanie się nową wizytówką miasta i regionu oraz jego potencjału technicznego i technologicznego.

Wprowadzono szereg rozwiązań projektowych wynikających z sąsiedztwa lotniska. Projektowane centrum będzie również atrakcją wystawienniczą i kulturalną dla pasażerów korzystających z portu lotniczego.

Zaprojektowano w obiekcie szereg przestrzeni w których można atrakcyjnie spędzić czas oczekując na odlot samolotu, począwszy od kawiarenek restauracji, poprzez wystawy, odczyty, prelekcje, a skończywszy na tarasie widokowym, z którego obserwować można odlatujące i przylatujące samoloty. Tworzenie "Doliny Lotniczej" oraz historyczne związki regionu z Centralnym Okręgiem Przemysłowym tworzy możliwości organizowania wystaw samolotów i różnych militariów wojennych.

Zespół wystawienniczo- kongresowy będzie obiektem wielofunkcyjnym z podstawową funkcją wystawienniczo-kongresową. Sala wystawiennicza zlokalizowana została w podstawowej bryle dwóch półkul na poziomie terenu co ułatwi transport eksponatów wystawienniczych o dużych gabarytach, np. samoloty, samochody, sprzęt wojskowy itp. Przestrzeń hali wystawowej posiada ponadto tarasy na poziomie +4,15 i 8,30 m względem poziomu parteru, na których przewidziano gastronomię, gabinety do rozmów i negocjacji biznesowych oraz płaszczyzny widokowe i stanowiska dziennikarskie. Wymienione tarasy, balkony, a przede wszystkim konstrukcja nośna została zaprojektowana jako elementy przestrzenne tworzące wnętrze w charakterze dekonstruktywistycznego "techno".

W poziomie piwnic przewidziano parking na samochody osobowe, dostawcze i ciężarowe. Przyjęto takie szerokości dróg i promieni łuków, że możliwy jest wjazd samochodów typu tir, transportujących elementy stanowisk wystawienniczych.

Przestrzeń parkingowa może również przyjąć funkcję wystawienniczą w przypadku potrzeby jej powiększenia. Część kongresową budynku zaprojektowano w trzech kondygnacjach z piwnicą. W celu minimalizacji powierzchni ruchu główną salę kongresową, zaprojektowano na poziomie parteru i piętra z możliwością ukierunkowania wprowadzania i wyprowadzania słuchaczy poprzez korytarze i hall z poziomu parteru i piętra jak również bezpośrednio z terenu poprzez wiatrołapy-korytarze. Sala kongresowa przylega do patia co daje szansę włączenia jej w przestrzeń dużej sali kongresowej.

Dane techniczne w/w sali oraz możliwości ich łączenia:

− duża sala kongresowa: 925 m2

+ foyer 1100 m2

- patio 440 m2

+ komunikacja 452 m2

- łącznie powstaje przestrzeń o pow. 1365 m2

+komunikacja i foyer 1552

KONCEPCJA ARCHITEKTONICZNA

Obiekt projektuje się jako trzykondygnacyjny, podpiwniczony. Projektowany budynek mimo pokaźnych rozmiarów będzie sprawiał wrażenie lekkości dzięki płynnemu przechodzeniu i przenikaniu się kształtów i form oraz dużej ilości przeszkleń.

Duża bryła projektowanego budynku została rozczłonkowana na trzy części poprzez wydzielenie części kongresowej i zróżnicowaniu części wystawienniczej.

Przeszklenie kopuły nadaje przestrzenność wnętrzom. Kształt działki oraz jej lokalizacja w pobliżu drogi wojewódzkiej nr 869 przesądziło o rozwiązaniu wejścia głównego od strony południowo-wschodniej.

Sposób przykrycia głównej sali wystawowej będzie nawiązywał do terminalu lotniczego sąsiadującego lotniska. Na przeszkleniach nad częścią wystawienniczą projektuje się opuszczane markizy, które oprócz urozmaicania kształtu projektowanego budynku stanowią przesłonę przed promieniowaniem słonecznym. W części kongresowej zaprojektowano doświetlenia sali kongresowej i sal konferencyjnych w formie a' la passe-partout tworzące rozrzeźbienie obiektu.

Nad patiem zespołu kongresowego umieszczono przeszkloną kopułę z możliwością jej otwierania. Przeszklenia te dodatkowo doświetlają wnętrze w całym zespole. Wokół kopuły przewidziany jest taras szerokości 2,4m z widokiem na panoramę lotniska.

Technologia wykonania - rozwiązania konstrukcyne

Budynek zaprojektowano w technologi mieszanej: żelbetowo-stalowej. Ławy fundamentowe, stopy słupów stalowych oraz stropy wykonywane jako żelbetowe z betonu wysokich klas np. 30, 40, 60.

Stal konstrukcyjna manganowo-krzemowa o wysokich parametrach oraz z materiałów nowej generacji np. włókna polimerowo-węglowe. Ściany konstrukcyjne z betonu (jak wyżej) wylewanego na budowie. Przykrycie głównej hali wystawowej, zadaszenia pod powierzchnię rozładunkową, zadaszenia pod wejściami z elementów stalowych przestrzennych krytych blachą tytanowo-cynkową lub szkłem.

Wykończenie zewnętrzne elewacji w technologi fasad aluminiowych. Przykrycie kopuły sali wystawowej w części szklane, w części z blachy tytanowo-cynkowej. Pozostałe okładziny ścian w technologii betonu architektonicznego i wykładziny kamiennej. Strop nad częścią kongresową w tzw. technologi odwróconej przykrytej trawnikiem zielonym.

Posadzki w części sali wystawowej, foyer i korytarza z okładziny granitowej. Posadzki w sali kongresowej salach konferencyjno-seminaryjnych z wykładziny igłowanej. W pomieszczeniach biurowych panele o dużej wytrzymałości na ścieranie.

W poziomie piwnic w części garażowej posadzka z kostki granitowej ciosanej, w pomieszczeniach magazynowo-technicznych z posadzki epoksydowej.

Teren wokół budynku zaprojektowano jako układ komunikacji kołowej i pieszej. Ponadto znajdują się place z możliwością lokalizowania fragmentów ekspozycji na zewnątrz, place spotkań oraz elementy małej architektury. Uzupełnienie zagospodarowania stanowi zieleń ozdobna i trawniki mające atrakcyjną szatę przez cały rok.

Zgodnie z warunkami konkursu pracownia projektowa przewidziała możliwość rozbudowy zespołu na sąsiedniej (północnej) działce. Zespół Wystawienniczo-Konferencyjny zostaje rozbudowany o dodatkową bryłę w której znajdują się na poziomie terenu miejsca parkingowe, na piętrze rozległa przestrzeń wystawiennicza na elementy wielko gabarytowe np. jednostki lotnicze.

Forma dodatkowej bryły nawiązuje do stylu Centrum Wystawienniczo-Konferencyjnego swoim rozmachem i płynną formą dobrze wpisując się w naturalny krajobraz otoczenia.

Projekt pracowni A.P.P. Dom - wykorzystano materiały zamówione przez samorząd województwa

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij