Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Specjalna Strefa Ekonomiczna Rzeszów-Dworzysko

Tysiące ludzi na Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła

Opublikowano: 2016-08-09 13:17:39, przez: admin, w kategorii: Podkarpackie - Przestrzeń Otwarta

BASZNIA DOLNA, POWIAT LUBACZOWSKI. Ponad 20 tysięcy odwiedzających przybyło w niedzielę 7 sierpnia do Kresowej Osady w Baszni Dolnej na finał Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła.

Fot. Izabela FacFot. Izabela FacFot. Izabela FacFot. Izabela Fac
Fot. Izabela FacFot. Izabela Fac
Fot. Izabela Fac

Fot. Izabela Fac

 

Obok kuchni kresowej można było skosztować kuchni węgierskiej, słowackiej i ukraińskiej, zobaczyć pokazy rękodzieła, gotować z Grzegorzem Russakiem - autorem m. in. programu telewizyjnego „Smaki Polskie”, pooglądać występy artystyczne.

Oprócz samorządowców z powiatu lubaczowskiego, byli też przewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego Jerzy Cypryś, wicewojewoda Witold Lechowski, senator Mieczysław Golba, kurator Małgorzata Rauch, dyrektor podkarpackiego oddziału Agenci Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Teresa Pamuła oraz goście z Węgier, Słowacji i Ukrainy.

Nie brakło konkursów kulinarnych. W konkursie „Kresowe jadło”, w którym wzięły udział 32 Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, a miał on na celu upowszechnianie starych, kresowych potraw. Jury przyznało:

I miejsce zupie owocowej z jagód leśnych z kluseczkami zabielonej śmietaną, przygotowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich z Krowicy Samej koło Lubaczowa.

II miejsce - hreczanyki w sosie grzybowym serwowane przez Stowarzyszenie „Kobiety Razem w Sobiecinie”.

III miejsce zajęły pierogi z kaszą gryczaną i serem z maczką z gęsi przygotowane przez KGW Bałaje.

Wyróżniono też pięć potraw:

- gołąbki z tartych ziemniaków z „okrasą” - KGW Załuże,

- kozibrodka z grochem - Stowarzyszenie Pszczółki Roztoczańskie,

- madrygula krowicka - KGW Krowica Hołodowska,

- zupa krem z pokrzywy - KGW „Poziomeczki” Tymce

- gołąbki z kaszy gryczanej i maczka z grzybów - KGW Opaka.​



Z kolei w konkursie „Na kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” komisja oceniała 39 produktów 17 producentów.

I miejsce: Syrop miętowy – Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Gminy Fajsławice, pani Feliksa Grożkowska (woj. lubelskie)

II miejsce: Nalewka z kwiatu bzu – Old Polish Vodka – Lewkowo Stare Gmina Narewka – (woj. podlaskie)

III miejsce: Zupa z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim– Stowarzyszenie „Dolina Strugu” – (woj. podkarpackie)

Wyróżnienie: za polędwicę za suszoną Rarytasy z Podlasia Państwo Łapińscy z Łapy Szołajdy (woj. podlaskie)

Wyróżnienie: za wyroby nabiałowe – OSM Opole Lubelskie (woj. lubelskie)

Wyróżnienie: za ciastka orkiszowe Zakład Przetwórczy Handlowy „ Baszpol” z Grzegorzówki, woj podkarpackie



Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij