Galicyjskie smaki w Narolu
NAROL, POW. LUBACZOWSKI.
Przez trzy dni 8-10 lipca w Narolu panowały smaki, zapachy, królowali kucharze i panie z Kół Gospodyń Wiejskich... XVII Jarmark Galicyjski - Smaki Roztocza i III Konkurs Kulinarny „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” przyciągnął zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i wszystkich, którym bliskie jest dziedzictwo kulinarne regionu. Dzisiaj ludzie są coraz bardziej otwarci na nowe potrawy i nowe saki, jak i bardzo chętnie wracają dziedzictwa kulinarnego swoich miejsc zamieszkania. Powstał swoisty "apetyt na region", apetyt na własną, tradycyjną kuchnię, z całym jej kolorytem. W Podkarpackiem smakujemy kuchnię dworsko-kresową, chłopską, pasterską (z której wywiodły się kuchnie Łemków i Bojków), a także ormiańską, żydowską, niemiecką, węgierską i austriacką - tygiel smaków, kultury i tradycji. Tygiel niepowtarzalny, niezwykle rozmaity, o smakach już nie wspominając:)
W konkursie w Narolu dla Kół Gospodyń Wiejskich pierwsze miejsce zajęło KGW z Płazów z kurczakiem po chłopsku w sosie śmietanowym, drugie - Koło Gospodyń z Narola z kurczakiem panierowanym nadziewanym kaszą gryczaną i trzecie KGW z Jędrzejówki z kurczakiem pieczonym.
Nominację do Kulinarnego Pucharu Polski „III Konkursie Kulinarnym – Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” miejsca kolejno wywalczyli:
III miejsce - Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk Grefsenkollen Restaurant z Oslo
II miejsce – Artur Lenczewski i Karol Rusiłowicz Hotel „Pięć Dębów” z Supraśla
I miejsce – Radosław Janus i Lidia Syjud Hotel „Klimek SPA” z Muszyny
Puchar ufundowany przez Polską Akademię Kulinarną i tytuł „Galicyjski Kucharz 2016” zdobyli Przemysław Żurek i Grzegorz Adamarek z Hotelu Blue Diamond Active SPA z Rzeszowa
W jury dla KGW smaki oceniał m. in. Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś.