Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Edulacka ekologiczna w ramach zadania Sadzenie drzew i krzewów miododajnych sposobem na ochronę bioróżnorodności w województwie podkarpackim

Galicyjskie smaki w Narolu

Opublikowano: 2016-07-12 08:39:10, przez: admin, w kategorii: Region

NAROL, POW. LUBACZOWSKI.

Galicyjskie smaki w NaroluGalicyjskie smaki w NaroluGalicyjskie smaki w NaroluGalicyjskie smaki w Narolu
Galicyjskie smaki w NaroluGalicyjskie smaki w Narolu
Galicyjskie smaki w Narolu

 

Przez trzy dni 8-10 lipca w Narolu panowały smaki, zapachy, królowali kucharze i panie z Kół Gospodyń Wiejskich... XVII Jarmark Galicyjski - Smaki Roztocza i III Konkurs Kulinarny „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” przyciągnął zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i wszystkich, którym bliskie jest dziedzictwo kulinarne regionu. Dzisiaj ludzie są coraz bardziej otwarci na nowe potrawy i nowe saki, jak i bardzo chętnie wracają dziedzictwa kulinarnego swoich miejsc zamieszkania. Powstał swoisty "apetyt na region", apetyt na własną, tradycyjną kuchnię, z całym jej kolorytem. W Podkarpackiem smakujemy kuchnię dworsko-kresową, chłopską, pasterską (z której wywiodły się kuchnie Łemków i Bojków), a także ormiańską, żydowską, niemiecką, węgierską i austriacką - tygiel smaków, kultury i tradycji. Tygiel niepowtarzalny, niezwykle rozmaity, o smakach już nie wspominając:)

 

W konkursie w Narolu dla Kół Gospodyń Wiejskich pierwsze miejsce zajęło KGW z Płazów z kurczakiem po chłopsku w sosie śmietanowym, drugie - Koło Gospodyń z Narola z kurczakiem panierowanym nadziewanym kaszą gryczaną i trzecie KGW z Jędrzejówki z kurczakiem pieczonym.

Nominację do Kulinarnego Pucharu Polski „III Konkursie Kulinarnym – Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” miejsca kolejno wywalczyli:

III miejsce - Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk Grefsenkollen Restaurant z Oslo

II miejsce – Artur Lenczewski i Karol Rusiłowicz Hotel „Pięć Dębów” z Supraśla

I miejsce – Radosław Janus i Lidia Syjud Hotel „Klimek SPA” z Muszyny

Puchar ufundowany przez  Polską Akademię Kulinarną i tytuł „Galicyjski Kucharz 2016” zdobyli Przemysław Żurek i Grzegorz Adamarek z Hotelu Blue Diamond Active SPA  z Rzeszowa   

W jury dla KGW smaki oceniał m. in. Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij