Konkurs kulinarny „Podkarpackie Eko Smaki”
RZESZÓW, PODKARPACKIE.
Fot. Pixabay/CC0
To ekoinnowacje napędzają rozwój polskiej gastronomii. Szczególnie silnie przejawiają się na Podkarpaciu, gdzie zarówno kontekst społeczny, kulturowy, prozdrowotne myślenie kreują proekologiczne działania. Kuchnia regionalna i przywiązanie do tradycyjnego gotowania, sięganie po lokalne i ekologiczne produkty przynoszą efekty. Dowodzą tego liczne nagrody zdobyte na konkursach poświęconych tradycji kulinarnej.
Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z produktów ekologicznych i lokalnych pn. „ Podkarpackie Eko Smaki” organizowany jest przez Stowarzyszenie „Polska Ekologia” już za kilka dni – 28 – 29 maja (będą to sobota i niedziela). Odbędzie się on podczas Biojarmarku w Millenium Hall ( potrwa 3 dni). W programie imprezy m.in. pieczenie byka plus degustacja prosto z rożna oraz koncert zespołu „Poparzeni kawą trzy” (27 maja 2016). W dwóch późniejszych dniach odbędą się kulinarne pokazy oraz warsztaty dla dzieci i młodzieży - m.in. lepienie pierogów, pieczenie chleba i tłoczenie soków (28 i 29 maja).
Główny punkt programu to konkurs kulinarny w kategorii dla uczniów szkół gastronomicznych – 28 maja, a 29 maja – konkurs dla doświadczonych szefów kuchni.
Cele konkursu to:
- propagowanie tradycji kulinarnej Regionu Podkarpackiego;
- odkrywanie i promowanie talentów i osobowości kulinarnych;
- poznawanie nowych trendów w polskiej gastronomi;
- poszukiwania pomysłów na oryginalne łączenie smaków, nowych rozwiązań technologicznych oraz nowatorskiej estetyki potraw na talerzu;
- i doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz rozbudzanie kreatywności.
Wszystkie te kulinarne wydarzenia odbędą się w Centrum Millenium Hall, w Al. Kopisto 1 w Rzeszowie.
Patronaty honorowe objęli: marszałek województwa podkarpackiego i prezydent Rzeszów.