Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Santos – ciasta, przetwory oraz żurek

Opublikowano: 2016-03-24 10:56:08, przez: admin, w kategorii: Firmy

KROSNO. Wytwórnia Ciast i Lodów Santos została założona w 1974 r. w Krośnie przez ojca obecnego właściciela, cukiernika z wykształcenia i powołania Józefa Bargieła.

Santos – ciasta, przetwory oraz żurekSantos – ciasta, przetwory oraz żurekSantos – ciasta, przetwory oraz żurekSantos – ciasta, przetwory oraz żurek
Santos – ciasta, przetwory oraz żurek

 

Na początku był to mały zakład produkujący kilkanaście rodzajów ciast. Wprowadził do dekoracji mało znane elementy z karmelu i wyrafinowane smaki. Jego syn i następca Marek Bargieł, do perfekcji doprowadził doskonalenie kunsztu cukierniczego. Aby zapewnić sobie właściwej jakości dodatki do ciast, w 2003 r. wybudował nowoczesną Przetwórnię Owoców i Warzyw, w której powstaje ponad 40 różnych przetworów: nadzienia do ciast, tortów, lodów, deserów oraz m.in. osiem rodzajów przetworów z jabłek, przetwory z agrestu, pomarańczy, malin, truskawek, wiśni, moreli, czereśni, gruszek, jarzębiny, żurawiny, śliwki, anżeliki oraz dzikiej róży. Wszystkie przetwory powstają bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów.

 

Tradycyjne podkarpackie wypieki (z charakterystyczną dla regionu sezonowością) produkowane są – z oczywistymi modyfikacjami – w firmie od ponad 40 lat. W powołanym w zakładzie laboratorium czekolady produkuje się ok. 20 gatunków czekolad z różnymi dodatkami, m.in. z solą himalajską, karmelizowanymi płatkami róż oraz fiołków, także czekolada biała z miętą i czekolada mleczna z ręcznie pozyskiwaną skórka z pomarańczy. Wszystkie produkty wykonywane są ręcznie oraz w małych seriach, co gwarantuje najwyższą jakość. W zakładzie wytwarzane są także praliny, czekolady, owoce w czekoladzie oraz ciasteczka kruche, które są w sprzedaży w 11 sklepach firmowych w Krośnie, Jaśle, Dębicy, Ropczycach i Rzeszowie.

 

Równolegle powstaje tu linia produktów „Żurek polski” czyli w procesie naturalnego ukwaszenia z naturalnych składników dwa rodzaje żurków: zakwas owsiano-żytni i zakwas owsiano-pszenny. Stanowią one bazę do wykonania tradycyjnego polskiego dania w każdej kuchni. Główny surowiec – różne gatunki mąki - pochodzą od lokalnych dostawców.

 

Krzysztof Zieliński, Podkarpackie Smaki

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij