Nowe lokale na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki
PODKARPACKIE.
Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki powstał z inicjatywy Stowarzyszenia Pro Carpathia, a jest jednym z działań prowadzonych w ramach projektu Polsko-Alpejski Most Współpracy. Należą do niego lokale gastronomiczne, oferujące tradycyjną kuchnię, ale przede wszystkim smaczne dania, przygotowane z wysokiej jakości składników.
Wszystkie lokale zostały sprawdzone, a chętni musieli dostosować się do wymagań koordynatora szlaku.
- Na szlaku będziemy mieć 48 restauracji, jedna kawiarnia, będą też trzy winnice – mówi Krzysztof Zieliński z Pro Carpathii. - Łącznie 52 lokale.
Ciągle dołączają nowi chętni. Od kilku dni jest już Piwnica Wójtowska z Krosna. Kilka dni temu na Podkarpackim Szlaku Kulinarnym pojawiła się restauracja CK Galicja z Kolbuszowej, prowadzona przez Danutę i Andrzeja Wesołowskich. Lokal istnieje od prawie 20 lat, specjalizuje się w daniach kuchni domowej. Na wyposażeniu nie ma np. pieca konwekcyjnego ani maszyny do ugniatania ciasta na pierogi.
- Dzięki temu nasze potrawy mają niepowtarzalny smak – mówią właściciele.
W menu CK Galicji jest kilkanaście rodzajów pierogów (w tym liczne z owocami, np. z malinami, z borówkami, z brzoskwiniami i serem).
Natomiast winnice, które chcą przystąpić do szlaku to "Maria Anna" z Wyżnego koło Rzeszowa oraz "Dwie Granice" (położona na pograniczu podjasielskich miejscowości Przysieki i Trzcinica).
ac