Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego

„Pro Carpathia” honoruje propagatorów żywności tradycyjnej

Opublikowano: 2015-10-22 20:38:52, przez: admin, w kategorii: Biznes

Dziś w Rzeszowie została zainaugurowana akcja sprzedaży w sklepach sieci Frac przy ul. Lwowskiej, wybranych produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych. Wszystkie pochodzącą z naszego regionu. Znalazły się one na tzw. Półce Podkarpackie Smaki.

„Pro Carpathia” honoruje propagatorów żywności tradycyjnej

 

Przy tej okazji, osobom, które szczególnie dużo zrobiły w kwestii propagowania tradycji kulinarnej naszego województwa zostały wręczone honorowe tytuły Ambasador Marki Podkarpackie Smaki.

 

To wyróżnienie przyznała trzem osobom kapituła powołana przez rzeszowskie Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. Otrzymały je:

 

  • Alina Becla – właścicielka Przedsiębiorstwa Produkcyjno - Handlowo –Usługowego „AWB” Alina Becla wHandzlówce, produkującego suszone owoce, warzywa i zioła.

 

  • Mieczysław Miazga - prezes zarządu Zakładu Mięsnego „Smak Górno” w Górnie. Zakład ten ma ponad10 produktów zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest też współorganizatorem Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie.

 

  • Marcin Purgacz - nauczyciel w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.

 

Okolicznościowe dyplomy wręczyli laureatom Krzysztof Staszewski, prezes

Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” oraz Krzysztof Zieliński, dyr. ds. informacji i marketingu w „Pro Carpahii”.

 

- Jestem mile zaskoczona – powiedziała Alina Becla. – Zapewniam, że będę robić to, co do tej pory – dodała. Jej unikatowe herbatki, pogryzanki nierzadko, jako souveniry trafiają za granicę.

 

Mieczysław Miazga, dziękując za wyróżnienie podkreślił, że jest ono dla niego wielkim zobowiązaniem. Dodał, iż podkarpackie produkty z łatwością mogą się sprzedawać w kraju, trzeba je tylko rozreklamować.

 

Trzeci Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, Marcin Purgacz, został doceniony za przekazywanie tradycji kulinarnej naszego regionu młodemu pokoleniu kucharzy oraz za współpracę ze środowiskami kół gospodyń wiejskich.

 

Zależy mi na tym, aby wychodzący z naszej szkoły adepci sztuki kulinarnej szanowali tradycyjny produkt regionalny – powiedział. – Taką ogromną skarbnicą wiedzy o potrawach regionalnych są właśnie koła gospodyń wiejskich – tłumaczył.

 

Honorowy tytuł Ambasador Marki Podkarpackie Smaki z założenia ma trafiać do osób, które na swój indywidualny sposób propagują żywność tradycyjną.

 

- Nasza podkarpacka żywność może wygrać z innymi produktami tylko smakiem – powiedział Krzysztof Staszewski. – Cieszy nas, że nie brakuje osób, które ten niepowtarzalny smak, znany od pokoleń starają się zachować, pomimo ponoszenia dużych kosztów.

 

Dorota Zańko

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij