Podkarpackie firmy na BioFach 2015
NORYMBERGA. Podkarpacka wołowina, wędliny, soki, owoce i warzywa.
Fot. Polska Ekologia
Organizowane w Norymberdze BioFach 2015 to największe światowe targi żywności ekologicznej. Wśród prawie 2,5 tysiąca wystawców są też 22 podmioty z Polski. To więcej niż ze Slowacji (5) Czech (13), Ukrainy (14) czy Węgier (20), ale znacznie mniej niż z Rumunii (43).
Warto dodać, że stoiska producentów polskiej żywności ekologicznej przyciągają zainteresowanie zwiedzających. Szczególnie dotyczy to ekologiczna wołowina dojrzewająca z Naturalnego Podkarpackiego Wypasu oraz inne produkty Zakładu Mięsnego "Jasiołka" z Dukli. Własne produkty prezentowały także Tłocznia Soków „Owocowe Smaki” Antoniego Tudryna, Eko-Pierożek z Krosna oraz Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” Maziejuków z Mszany.
Obydwie firmy (członkowie Klastra Podkarpackie Smaki) obecne były na stoisku stowarzyszenia Polska Ekologia.
Poza tym obecne były firmy Bioconcept - Gardenia Sp.z.o.o. z Kańczugi oraz Bio-Food Roztocze ze Starego Dzikowa.