Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego

Festiwal kuchni dworskiej i dań mysliwskich w Dubiecku

Opublikowano: 2015-02-11 10:36:24, przez: admin, w kategorii: Biznes

DUBIECKO, POW. PRZEMYSKI. W marcu w Zamku Dubiecko odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz I Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

Fot. www.zamek.dubiecko.com

Fot. www.zamek.dubiecko.com

 

Konkurs będzie cykliczny i odbywać się będzie corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych zaprezentowania się, przy tym przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej oraz promowanie podkarpackiej wołowiny.

 

Imprezie towarzyszyć będą wydarzenia:

- Jarmark Myśliwski – wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek,

- prelekcje:

Co wiemy o dziczyźnie? – jej rola w żywieniu człowieka, promocja polskiej dziczyzny

Co powinniśmy wiedzieć o podkarpackiej wołowinie i dlaczego?

- pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu znanych Mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów – myśliwych,

- Konkurs kulinarny dla szkół - dla młodych adeptów sztuki kulinarnej „Poznajemy podkarpacką wołowinę”

- Konkurs kulinarny dla profesjonalistów „Kuchnia dworska z historią w tle - Wielkie łowy” - pretenduje on do eliminacji w Kulinarnym Pucharze Polski (podczas konkursu będą obecni obserwatorzy - przedstawiciele organizatora KPP).

Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej i podkarpackiej wołowiny, w której wezmą udział zaproszeni goście, znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

Zmarła tragicznie w ubiegłym roku Hanna Szymanderska była propagatorką polskich tradycji kulinarnych.

 KZ

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij